Ryssland.net logo

Rysk internetradio

Vill man lyssna på rysk radio eller annan internationell radio via internet så har en helt ny värld öppnats i och med internet. Förr i tiden fanns det många som försökte ratta in internationella radiokanaler via AM-bandet. Ofta var det svårt att få in kanalerna utan störningar. Även om denna text fokuserar på rysk internetradio så är infon generell och de program som nämns fungerar lika bra för att få in radiokanaler från andra länder.

En av de AM radiokanaler som var väldigt populära i Sverige förr var Radio Luxemburg. Det gick också att lyssna på rysk radio via AM-bandet och går för den delen fortfarande att göra. Betydligt enklare och med betydligt bättre ljudkvalite kan man istället lyssna på rysk internetradio.

Rysk Internetradio
Ryska radiokanalen Russkoe Radio på Yamaha RX-V773 surroundförstärkare.

Ryska radiokanaler

De flesta stora ryska radiokanalerna går att få in via Internet såsom Russkoe radio, Best FM, Europa Plus, Radio Serebrjanij Dozhd, Avto Radio, Echo Moskva och Nazhe Radio. Rysk Internetradio går att få in med olika utrustningar t.ex. genom en vanlig dator. Det finns dock betydligt smidigare sätt att lyssna på rysk internetradio. En bra sida för den som vill lyssna via datorn är Delicast.

Det finns egentligen hur många kanaler som helt att få in. Vissa appar till mobiltelefoner har tiotusentals kanaler. Det går att söka kanaler utifrån olika kategorier, språk, region etc. Nokia Internet radio erbjuder t.ex. 831 ryska radiokanaler, 26 vitryska radiokanaler och 175 ukrainska radiokanaler i skrivandes stund. Ljudkvaliten mellan olika radiokanaler varierar men ligger ofta upp mot 128 kbit/s vilket ger en bra ljudkvalite.

Mottagare för internetradio

Det finns flera olika dedikerade radiomottagare för internetradio. Dessa kostar idag från 500-600 kronor och uppåt. Att lyssna genom en dedikerad radiomottagare är oftast betydligt trevligare än att lyssna via datorn. Dedikerade internetradiomottagare har oftast både trådat och trådlöst internet.

Många surroundförstärkare har dessutom inbyggd internetradio. Så om man planerar att köpa en surroundförstärkare är det värt att köpa en som har inbyggd internetradio. De flesta surroundförstärkare saknar dock trådlöst internet. Vilket gör att man måste ha en kabel från routern till förstärkaren eller köpa till en dongel för trådlöst internet till förstärkaren.

Rysk radio i mobilen

Rysk radio
Rysk radio på Nokia 808.

En annan smidig lösning är att köra via en mobiltelefon. Även de billigaste Android telefonerna som idag kostar ca 500 kronor funkar oftast tillräckligt bra för att köra internetradio om man kopplar in den i en musikanläggning eller använder hörlurar. Har man en telefon avsedd endast för att köra internetradio i hemmet bör bör man ha trådlöst internet hemma så att man slipper köra via 3G data.

Man får också vara beredd på att det drar ganska mycket batteri att lyssna på internetradio så är avsikten att koppla mobilen till en musikanläggning så skadar det inte att samtidigt koppla in laddare i mobiltelefonen. Man kan koppla mobilen till en musikanläggning antingen via 3,5 mm hörlurskontakt vilket de flesta musikanläggningar har stöd för eller använda bluetooth. Använder man bluetooth får man oftast köpa till en bluetoothmottagare till musikanläggningen eftersom de flesta musikanläggningar saknar inbyggd sådan.

Internetradio för mobiltelefoner

Virtual radio Nokia, iPhone, Android m.fl.
Radio for Nokia Nokia Symbian
TuneIN Radio Android
Mundu Radio Blackberry, Android, Palm m.fl.
Mundu Radio Nokia S40 (t.ex. Asha)

Har man en äldre smartphone liggandes så går det oftast att använda den för internetradio. Det finns flera olika program att välja på beroende på vad man har för telefon. För Android och iPhone finns t.ex. TuneIn Radio och Virtual Radio. För Nokias Symbian telefoner finns bland annat Nokia Internet Radio, Radio for Nokia och Virtual Radio. Det senare Virtual Radio finns också för många äldre telefoner. För Nokia S40 (t.ex. Asha), Blackberry m.fl. finns Mundu radio. De flesta apparna är antingen gratis eller kostar en mindre summa.
Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm