Ryssland.net logo

Visum till Vitryssland

För resor till Vitryssland krävs alltid visum. Det finns några olika typer av visum, turist-, privat- (gäst-), affärs-, studie- och transitvisum. Vilket visum man ska ha är beroende av resans karaktär. Informationen som ges här avser turistvisum. Observera att visum för Vitryssland inte är giltigt i Ryssland och vice versa. Eftersom Vitryssland inte har någon ambassad i Sverige för tillfället så kan man söka visum t.ex. via Vitrysslands ambassad i Riga.

Hur får man visum till Vitryssland?

För turistvisum behöver man en voucher från ett vitryskt resebolag, där hotellvistelsen framgår. Därefter skickar man in denna tillsammans med ifylld visumansökan, foto (passtorlek), kvitto på betald visumavgift samt pass till vitryska ambassaden. Passet måste vara giltigt i minst 90 dagar efter sista visumdagen.

Man måste också betala för returfrakten. Eftersom passet skickas i original rekommenderas att man använder TNT, kolla dock med TNT att de kan leverera där du bor. De flesta svenska researrangörer som säljer resor till Vitryssland kan hjälpa till med visumet.

Att göra ett turistvisum tar 5 arbetsdagar, men det går att få det snabbare mot en högre avgift. Därutöver tar det ytterligare 2-3 arbetsdagar per väg för att skicka och ta emot visumansökan.

På plats i Vitryssland måste man sedan oftast registrera sin vistelse, beroende på vistelsens längd. Bor man på hotell så är detta något som normalt hotellet brukar göra.

Aktuell visuminformation

Denna information är endast till för att ge en överblick över hur man går tillväga för skaffa visum till Vitryssland. Innan man börjar göra ett visum bör man kolla aktuella visumregler antingen med sin reseorganisation eller direkt med Vitryska ambassaden. Ovanstående information avser endast turistvisum. Aktuell visuminformation finns på Vitryska ambassadens hemsida under Consular affairs.

Det är också ett krav att man innehar en sjukvårdsförsäkring som är giltig i Vitryssland. Svensk hemförsäkring godtas inte i Vitryssland. Läs mer om försäkringar på Vitryska ambassadens webbsida.

Kontaktinformation:

Embassy of the Republic of Belarus in the Republic of Latvia
12 Jezusbaznicas st.
Riga LV-1050
Latvia
Telefon konsuläravd.: +371-6 732 25 50, +371-6 722 91 75
Webbsida: http://latvia.mfa.gov.by

Resebyråer genom vilka ni kan boka resa, hotell, få hjälp med visum m.m. finner ni under rubriken Reseföretag.Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm