Ryssland.net logo

Ryska ordböcker

En bra rysk ordbok är oumbärlig för den som studerar ryska eller använder ryska i sitt arbete. Det finns ett flertal ryska ordböcker på marknaden idag. Här presenteras ett flertal av de alternativ som finns, såväl tryckta som elektroniska ordböcker. Bra elektroniska ordböcker finns idag både online och som appar för Windows och Mac datorer, mobiler och surfplattor med operativsystemen Android, Symbian, iOS och Windows Phone.

Norstedts stora ryska ordbok

Rysk ordbok

Detta är en vidareutveckling av Nordestedts Rysk-svenk/Svensk-ryska ordbok från 2006. Denna version innehåller 144 000 ord och fraser. Norstedts stora ryska ordbok är den mest moderna och omfattande orboken mellan ryska och svenska. I denna finns bland annat flertalet fackord inom områden som IT, medicin och teknik. Detta är en rysk ordbok som är lättöverskådlig innehåller en hel del bra exempel och grammatisk information. Ordboken är avsedd både för svenska och ryska användare. Täckningen är tillräckligt bra inom de flesta områden för att de flesta användarna bör klara sig bra med endast denna ordbok. Kort sagt en rysk ordbok som alla borde ha.

Författare:: E. Marklund Sharapova, U. Birgegård
Utgivare:: Norstedts Akademiska Förlag
År: 2012
Sidor: 1800
ISBN: 9789113041285
Var finns boken?: Norstedts Akademiska Förlag, Bokus

Rysk-Svensk Ordbok

Iventus ryska ordböcker

Detta var en lång tid den enda större rysk-svenska ordboken på den svenska marknaden. Ordboken innehåller ca 50000 uppslagsord och 14000 fraser. Denna ordbok har varit med ett tag vilket märks då många moderna ord saknas. Annars är detta en bra rysk ordbok som kan utgöra ett bra komplement till Nordstedts betydligt modernare ordbok speciellt i de fall avsikten är att läsa äldre litteratur.

Författare: Carin Davidsson
Utgivare: Iventus International
År: 1994 (1976)
Sidor: 959
ISBN: 91-7181-007-2
Var finns boken?: Bokus

Svensk-Rysk Ordbok

Iventus ryska ordböcker

Detta var en lång tid den enda större svensk-ryska ordboken på den svenska marknaden. Ordobken innehåller ca 63500 uppslagsord och 15000 fraser. Det här är en rysk ordbok som har varit med ett tag vilket märks då många moderna ord saknas. Annars är detta en bra rysk ordbok som kan utgöra ett bra komplement till Nordstedts betydligt modernare ordbok speciellt i de fall avsikten är att läsa äldre litteratur.

Författare: D. Milanova
Utgivare: Iventus International
År: 1994 (1973, 1959)
Sidor: 760
ISBN: 91-7181-006-4
Var finns boken?: Bokus

Norstedts ryska fickordbok - Rysk-svensk/Svensk-rysk

Norsteds ryska fickordbok

En modern rysk fickordbok med bra täckning. Norstedts ryska fickordbok innehåller även en minigrammatik.

Författare: Britt-Marie Berglund
Utgivare: Norstedts
År: 2011
Sidor: 800
ISBN: 9789113035888
Var finns boken?: Bokus

Svensk-Rysk Teknisk Ordbok

Svensk-rysk teknisk ordbok

Svensk-rysk teknisk ordbok som täcker 22 olika fackområden, bl.a. maskinteknik, metallurgi, elektroteknik, datateknik, byggnadsindustri, pappersindustri, träförädling m.m. 70000 facktermer.

Författare: V.F. Maximov, G.V. Maximov, L.V. Maximov
Utgivare: Nordstedts, Russkij Jazyk
År: 1994
Sidor: 970
ISBN: 91-1-935402-9
Var finns boken?: Bokus

Svensk-Rysk Uppslagsordbok : Juridik, Förvaltning, Ekonomi

Svensk-rysk uppslagsordbok, juridik, förvaltning, ekonomi

Svensk-rysk ordbok inom juridik, förvaltning och ekonomi.

Författare: Rivelis, Eugene
Utgivare: Interword AB
År: 1998
Sidor: 470
ISBN: 9197341304
Var finns boken?: Bokus

Uppslagsordbok i Upphovsrätt

 Rysk uppslagsordbok i upphovsrätt

Svensk-rysk, rysk-svensk uppslagsordbok i upphovsrätt.

Författare: Rivelis, Eugene
Utgivare: Interword AB
År: 1999
Sidor: 200
ISBN: 91-973413-1-2
Var finns boken?: Interword

Slovar po Ekonomike

Rysk ekonomisk ordbok

Rysk-engelsk ekonomisk ordbok. Orden står på ryska, med engelsk översättning och rysk förklaring. I slutet av boken finns även ett engelsk-ryskt register.

Författare: Christopher Pass, Bryan Lowes, Leslie Davies
Utgivare: Harper Collins Publisher, Ekonomitjeskaja shkola SPb
År: 1988
Sidor: 752
ISBN: 5-900428-35-4
Var finns boken?: Denna bok finner man lättast i Ryssland.

501 Russian Verbs

501 ryska verb

Den perfekta ryska verbordboken, här kan man se alla verbets böjningar och dess betydelse. Verben står i bokstavsordning i boken och varje verb förfogar över en egen sida. Längst bak finns ett ryskt samt ett engelsk-ryskt sökregister. Mycket lättanvänd bok.

Författare: Thomas R. Beyer, Jr
Utgivare: Barron's educational series
År: 2008 New Edition (1992)
Sidor: 624
ISBN: 9780764137433
Var finns boken?: Bokus

ABBYY Lingvo

ABBYY Lingvo

Detta är den främsta ryska elektroniska ordboken. ABBYY Lingvo består av flera av de populäraste ordböckerna mellan ryska och engelska och även flera andra språk. Det finns dock ingen officiell ordbok mellan ryska och svenska för ABBYY. ABBYY Lingvo finns dels som onlineversion som är gratis att använda. För att ha tillgång till samtliga ordböcker och alla funktioner i onlineversionen krävs dock abbonemang. Onlineversionen har cirka en halv miljon sökningar per dygn vilket säger en hel del om dess popularitet.

För den som använder ABBYY Lingvo mycket rekommenderas programvaran för Windows, Mac eller något av de mobila operativsystemen. I desktopversionen räcker det att dra muspekaren över ett ord för att få upp en översättning av ordet. I Android går det att markera ett ord i en text och via urklipp skicka det direkt till ordboken som då öppnar upp en översättning. Det finns också en fotoöversättning vilket gör att man kan fota ett ord eller en hel sida med ord och sedan bara peka i översättningen för att få upp översättningen av valt ord. Fotoöversättningen funkar bra även på mobiler/surfplattor som saknar autofokus. Mobilversioner finns för Android och iOS. Det finns en äldre version för Symbian samt en enklare version för Windows Phone.

Antal söktermer beror på vilken version man väljer men redan den enklare hemversionen för Windows har över 2 000 000 söktermer medan proffsversionen har över 4 000 000 uppslagsord. Mobilversionerna har färre sökord men det går att köpa till extra ordböcker till mobilversionen. Det går att få upp alla böjningsformer på de ryska orden, och böjningsformerna presenteras då generöst på en hel sida vilket är mycket bra.

Företaget ABBYY som ligger bakom denna ordbok är ett av de ledande företagen då de gäller elektroniska ordböcker, översättningsprogramvara och OCR-programvara. De är en av de riktiga pionjärerna då gäller elektroniska ordböcker och även mobila ordböcker som den utvecklade långt innan det fanns iPhones eller gemene man visste vad en smartphone var.

Medium: Online, PC, Mac, iOS, Android, Symbian, Windows Phone
Webbsida: Programvara, Onlineversion

Lexins ryska ordbok

Främst avsedd för rysktalande som lär sig svenska. Men Lexin kan ändå vara ett smidigt komplement för att söka upp ord man inte kan på ryska. Grammtiska hänvisningar för den som studerar ryska saknas dock. Egentligen framtaget för att söka från svenska till ryska men det går att söka i båda riktningarna. För den som har svensk som modersmål ligger Lexins styrka främst i att den ligger fritt tillgänglig på Internet. För den som däremot lär sig svenska har den förstås även andra styrkor.

Medium: Online
Webbsida: Lexin

men

Norstedts stora ryska ordbok

rysk ordbok för iphone

Norstedts stora ryska ordbok är i elektronisk form en mycket bra rysk ordbok som finns för både Android och iOS. Det går snabbt och smidigt att söka upp ord och appen har också en historik och en bokmärkesfunktion för att spara ord vilket kan vara bra t.ex. om man lär sig nya ord eller gör översättningar. Ordbasen på 144 000 ord är samma som i den tryckta versionen så med andra ord den bästa ordboken från ryska till svenska och vice versa.

Prismässigt är detta en premium app men så är även innehållet så trots att Norstedts stora ryska ordbok är bland de dyrare apparna på Play Market och Apple Store så är den mycket prisvärd. Den digitala versionen är dessutom billigare än den tryckta och det kostar att ta fram en bra ordbok. Den som saknar behovet av en fullstor ordbok kan förstås ändå spara lite på att välja fickorboken istället. Samtidigt ska man inte underskatta nyttan av en fullstor ordbok, framför allt då den varken är tung eller skrymmande.

Medium: Android, iOS
Webbsida: Norstedts stora ryska ordbok för Android, iPhone

Norstedts ryska fickordbok

Rysk fickordbok för iPhone

Norstedts fickordbok finns numera även för Android och iPhone. Samma fickordbok som längre upp på sidan fast i elektronisk form. Med andra ord en bra rysk fickordbok. Samtidigt kanske en fickordbok mera fyller sin funktion i tryckt form än i digital form. Trots allt blir en fullstor ordbok varken tyngre eller otympligare att ha med sig digitalt samtidigt som såväl mobiltelefoner och surfplattor inte har några problem att hantera de större ordböckerna. Om man ska välja en elektronisk fickordbok eller en fullstor elektronisk ordbok är därför i slutändan främst en ekonomisk fråga.

Medium: Android, iOS
Webbsida: Norstedts ryska fickordbok för Android, iPhone

Nokia Mobile Dictionary

Nokia Mobile Dictionary

Nokia dictionary finns förinstallerat i Nokias Symbian mobiler. Engelska är förinstallerat men det går att ladda ned ytterligare två språk så t.ex. kan man använda engelska, ryska och svenska. Annars finns språk som kinesiska, rumänska och ukrainska liksom spanska, franska och tyska. Detta är en mindre rysk ordbok att jämföra med en fickordbok. Det finns inga exempel på ryska utan det är bara rena översättningar av de ord man sökt på. Ett plus är att programmet är gratis och att det finns många språk att välja mellan.

Medium: Symbian
Webbsida: Nokia Mobile Dictionary
Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm