Ryssland.net logo

Rysk maffia och brottslighet i Ryssland

Ryska poliser
Poliser i St Petersburg

”Hänsynslösa gangsters, maffiauppgörelser på nattklubbar, turister som rånas på jeans och sneakers, svartväxlare och fattiga människor i långa brödköer” Det har genom åren målats upp en bild av Ryssland som ligger väldigt långt ifrån dagens verklighet.

Det finns egentligen inte större anledning att vara rädd för ryska maffian då man besöker Ryssland än att vara rädd för Dracula då man besöker Rumänien.

Med detta dock inte sagt att det inte finns någon maffia eller kriminalitet i Ryssland. Visst finns det maffiaverksamhet och organiserad brottsliget i Ryssland precis som det gör det i Sverige och de flesta andra länder.

I media har ryska maffian ofta framställts som en enda stor organisation medan det i verkligheten istället handlat om ett stort antal olika grupperingar.

Huvuddelen av den organiserade brottsligheten i Ryssland idag skiljer sig inte så mycket från hur det ser ut i Sverige och andra Europeiska länder. Ofta handlar det om mutor och korruption.

Den maffiaverksamhet som var stor på 90-talet och ofta inriktad mot industrier, politik och beskyddarverksamhet finns förstås i Ryssland än idag, precis som i andra länder men är förmodligen betydligt mindre vanlig idag än på 90 och 00-talet.

Organiserad brottslighet inriktad mot industrier, politik och beskyddarverksamhet är inget som drabbar vanliga besökare i Ryssland. Maffiaverksamhet handlar inte om att råna turister eller stjäla kameror med semesterbilder. Sådant finns det andra brottslingar som sysslar med och den typen av brottslingar ska man förstås se upp med vare sig man befinner sig i Ryssland eller hemma i Sverige.

Att turister utsätts för brott i Ryssland är mycket ovanligt. Risken att bli rånad eller överfallen i städer som Moskva eller St Petersburg är inte större än att bli rånad eller nedslagen i Stockholm eller någon annan svensk stad, snarare mycket mindre. I de centrala delarna av Moskva och St Petersburg finns i stort sett oavsett tid på dygnet mycket människor i rörelse och antalet poliser är betydligt större än i Sverige.

Kulturen med ungdomsgäng sk. kickers som var utbrett i Sverige på 90 och 00-talet men i viss utrsträckning finns kvar än idag nådde aldrig Ryssland. Däremot har problemen med fotbollshuliganer i viss utsträckning nått även Ryssland på senare år.

Sådant som kan vara värt att tänka på är att inte vifta synligt med stora summor pengar och att ta ut pengar ur bankomat nattetid samt att alltid förvara pass och uttagskort på ett sådant sätt att de inte är lättåtkomliga för ficktjuvar. Detta är extra viktigt då man åker kollektivt eftersom det ofta förekommer trängsel i tunnelbana och på bussar och det kan vara svårt att skydda sig mot ficktjuvar om man inte är föreberedd.

Som turist är man oftast extra utsatt för denna typ av brott oavsett var man befinner sig då det ofta framgår att man är turist. Ett tips är att förvara pengar man ska betala med på ett sådant sätt att man inte behöver plocka upp hela reskassan och uttagskort då man t.ex. ska betala för en måltid eller en souvenir.

Ryska maffian på film

Ryska maffian på film
Ryska maffian på film

Även om filmindustrin till stor del ligger bakom det oförtjänt dåliga bild av Ryssland som ett land med mycket maffia så finns det också många filmer värda att se.

En riktigt bra skildring av utvecklingen från slutet av 80-talet till början av 90-talet är den ryska tv-serien Brigada. Där man som besökare får följa ett ungt kompisgäng från Moskva som dras in i den undre världen. Brigada ger en intressant inblick i den kriminella utveckling i Ryssland under denna tidsperiod och är i övrigt en riktigt bra tv-serie.

En annan tv-serie som är riktigt bra är Banditskij Peterburg. Till skillnad från Brigada som åtminstone textats till engelska så får man nog avstå Banditskij Peterburg om man inte kan eller har lust att lära sig ryska.

En av de populäraste ryska ungdomsfilmerna från slutet av 90-talet handlar också maffian. Filmen Bröder (Brat) släpptes i Sverige på VHS då det begavs sig och går att få tag på DVD, åtminstone med engelsk text.

Det finns förstås också ett gäng filmer som inte är ryska såsom Little Odessa, Eastern Promises, Lord of War och We own the Night som kan vara värda att se.

Ryska trafiken farligast

Även om Moskva och St Petersburg av många anses som två av de säkraste storstäderna i världen att besöka ur brottssynpunkt så finns det annat att se upp för. Största faran i Ryssland är den mycket intensiva trafiken.

Överlag så finns inte samma säkerhetstänk i trafiken som i Sverige samtidigt som andelen som kör ordentligt trafikfarligt är betydligt större i Ryssland än i Sverige. Något som ofta bevittnas på Youtube där mängden filmklipp filmade i Ryssland med sk. Dash cams ständigt ökar.

Med sunt förnuft klarar man sig oftast från både brottslignar och klarar och i trafiken då man besöker Ryssland. Däremellan finns nog risken att man utan att tänka på det sponsar den ryska maffian genom att inhandla ett gäng nyproducerade Hollywood filmer för en tjuga styck eller senaste versionen av Windows. Tycker man sedan att ölen är lite för dyr så är det inte omöjligt att en andel av det man betalar faktiskt går till maffian. Men detta är ändå ett obetydligt problem då man som svensk besöker Ryssland även om sådan brottslighet inte är ett obetydligt problem varken för Ryssland eller något annat land där sådan verksamhet förkommer.

Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm