Ryssland.net logo

Ringa till Ryssland och Vitryssland

Att ringa till Ryssland, Vitryssland och Ukraina kan vara rätt så dyrt men det finns mycket pengar att spara genom att ringa på rätt sätt. I tabellen nedan presenteras priser för några av de mera populära och prisvärda alternativen.

Därefter följer information om hur de olika alternativen fungerar. Slutligen lite kortfattad information och länkar gällande landskoder, riktnummer och nummerupplysningar.

Ringa via fasta nätet

Att kunna ringa direkt från sin fasta telefon till länder som Ryssland, Vitryssland och Ukraina är smidigt och med rätt abonnemang behöver det heller inte vara så dyrt. Fast som tabellen ovan visar är det stora prisvariationer, ett samtal till Ryssland kostar t.ex. 16 gånger så mycket med det dyraste som med det billigaste alternativet.

I tabellen ovan uppges i samtliga fall priser för fast telefoni med tilläggstjänst för utlandssamtal förutom det första alternativet för Telia. Det alternativet är tänkt som en referens och motsvarar det pris som de flesta har som inte bytt operatör eller tecknat till Telias tilläggstjänst utland.

De andra alternativen uppges med operatörernas tilläggstjänst för utlandssamtal som kostar ca 15-30 kronor per månad i fast avgift men ger en mycket lägre minutkostnad.

Fast telefoni via bredbandsnätet

Det har på senare år dykt upp ett antal operatörer som erbjuder fast telefoni via bredbandsnätet. Dessa lösningar kräver ett speciellt telefonimodem (olika för olika operatörer) i vilket man sedan kopplar in sin vanliga telefon. Två sådana operatörer är Com Hem och Bredbandsbolaget.

Utöver lägre utlandspriser innebär denna typ av lösningar ofta att den fasta delen av månadskostnaden blir lägre. Utrustningen går ofta att få till ett symboliskt pris om man binder upp sig för en viss tidsperiod.

Generellt rekommenderas inte dessa tjänster om man har någon typ av personlarm. Telefoni via bredbandsnätet fungerar heller inte vid strömavbrott. Det är inte heller säkert att nödsamtal kopplas som de ska. Man bör därför kolla upp hur detta fungerar med den operatör man väljer.

Ring billigt med telefonkort

Att ringa med förbetalda telefonkort från sin hemtelefon har länge varit ett populärt sätt att ringa billiga utlandssamtal. På senare har tid har detta hamnat lite i skymundan av olika telefonitjänster på nätet. Men det är fortfarande många som ringer på detta vis.

Det finns flera anledningar till att telefonkort fortfarande är populära, såsom priset och enkelheten men också att man varken behöver abonnemang eller utrustning samt att man kan ta med telefonkortet och använda det från vilken telefon man vill.

Generellt fungerar det så att man köper ett förbetalt kort. Sedan ringer man upp ett accessnummer som finns på kortet, antingen ett lokalnummer eller ett gratisnummer. Man uppger kortets skrapkod och sedan är det bara att slå in numret man vill ringa. Kostnaden för utlandssamtalet dras från kortet och på telefonräkningen betalar man för samtalet till accessnumret.

De flesta korten fungerar till de flesta destinationer men det förekommer att kort som fungerar bra till Ryssland inte alls fungerar för samtal till Vitryssland. Samtalskostnaden kan variera inom landet. För kortet Movie Star 150 som finns med i tabellen är det t.ex. billigare att ringa Moskva och St Petersburg än de priser som uppges i tabellen som gälller övriga Ryssland. Korten har ofta en begränsad giltighetstid, tex. 60 dagar.

Ljudkvalitén är oftast godtagbar men något sämre än ett vanligt samtal. Vissa destinationer kan fungera sämre än andra. Moskva och St Petersburg brukar dock sällan vara några problem. Telefonkort för utlandssamtal finns oftast att köpa i kiosker och butiker som drivs av invandrare men går också att köpa på Internet.

Ringa från mobiltelefon

Tele 2/Comviq var tidigt ute med att erbjuda billiga utlandssamtal från mobiltelefoner. Något som senare även hakats på av andra operatörer genom olika tillvalstjänster för utlandssamtal.

Vill man ringa billigt med kontantkort så kan man göra det med Comviq Amigos. Samtal till Ryssland med Comviq Amigos kostar 50 öre, alltså inte det lägsta priset i tabellen men för det flesta ett överkommligt pris. Samtal till mobiler samt till Vitryssland är dock dyrare med Amigos. Har man abonnemang hos Tele2 finns tjänsten utland som presenteras i prisöversikten ovan som ger låga samtalspriser.

Naturligtvis kan man också använda förbetalda telefonkort som beskrivs ovan för samtal från mobiltelefon. Priset kan dock bli högre än vad som angivits i tabellen ovan då ordinarie mobiltaxa tillkommer.

Ringa gratis till Ryssland via Internet

Det finns flera tjänster ute på nätet för att ringa gratis eller billigt till Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Några av de mer intressanta tjänsterna presenteras nedan.

Dessa olika tjänster fungerar på lite olika sätt. Skype och Internetcalls är t.ex två vanliga IP-telefonitjänster där man normalt ringer från en dator till en annan dator eller från en dator till en telefon.

Fring fungerar i stort sett likadant men här är tanken att man istället för en dator använder en vanlig mobiltelefon. Slutligen har vi Rebtel som kräver en dator endast för administrationen av sina kontakter men där man sedan använder en vanlig telefon eller mobil för att ringa.

Det bör också tilläggas att dessa tjänster är i ständig utveckling och att sätten att använda dem på som beskrivs ovan inte är de enda sätten. Genom olika lösningar och tilläggstjänster går dessa tjänster att använda även på andra sätt, varav en del av dessa kommer att presenteras under respektive tjänst nedan.

Skype

Skype erbjuder gratis telefoni från en dator till en annan. Det går också att ringa från en dator till en fast telefon eller mobil. Dessutom erbjuder Skype även videotelefoni för samtal från en dator till en annan vilket också är kostnadsfritt.

En dator med Internetuppkoppling samt ett headset är allt som behövs för att använda Skype. Vill man även ringa videotelefoni behöver man även en webbkamera. Ett hyffsat headset går att köpa för ca 150 kronor och en hyffsad webbkamera kostar ca 300-400 kronor.

Det går att koppla ett vanligt svenskt nummer till Skype. Så att ens vänner kan nå en på ett svensk telefonnummer även om man i själva verket befinner sig utomlands. Dessa betalar då vanlig svensk samtalstaxa, precis som om man i själva verket hade befunnit sig i Sverige.

Det går även att använda Skype i mobilen till flertalet Smartphones med operativsystemen Symbian (Nokia), Android och iOS (Apple) samt till Nokia N900. Dessutom erbjuder Skype även något som kallas Skype to go vilket kan användas för att göra samtal från en vanlig telefon till i förväg inlagda kontakter och fungerar ungefär som den lösning Rebtel (nedan) erbjuder.

För samtal till fasta nätet i Moskva och St Petersburg så erbjuder Skype abonnemang med fast månadspris från fn. 4,99 Euro per månad.

Internetcalls (Betamax)

I grunden fungerar Internetcalls på samma sätt som Skype. Det som skiljer dem åt är främst de olika extratjänsterna och priserna. Internetcalls erbjuder inte samma utbud av extra tjänster som Skype bland annat så går det inte att ringa videosamtal. Däremot är det ofta billigare att ringa med Internetcalls.

I samband med att man fyller på sitt Internetcalls konto så får man också möjlighet att ringa gratis till flera destinationer däribland St Petersburg i 120 dagar. Det betyder att man kan använda hela det insatta beloppet till att ringa andra ställen som inte är gratis t.ex. Moskva och Minsk. Ringer man bara till St Petersburg så kan man istället börja förbruka det insatta beloppet då de 120 dagarna har passerat.

Internetcalls call-back funktion
Internetcalls callback funktion

Några andra fördelar med Internetcalls är att det även stödjer call-back samtal som man kopplar via deras webbsida. Så befinner man sig på jobbet eller hemma hos någon annan kan man enkelt koppla upp ett samtal via Internetcalls webbsida genom att uppge ett nummer där man befinner sig och numret till den man vill ringa.

Internetcalls erbjuder även ett accessnummer. Genom att ringa upp det nummret kan man sedan ringa vidare till resten av världen från sin vanliga telefon.

En annan fördel med Internetcalls är att det använder sig av SIP-protokollet. Har man en någorlunda avancerad Nokia så är allt som krävs några inställningar i telefonen och sedan kan man ringa via Internetcalls direkt från mobilen. Har man en telefon av något annat märke så kan man installera programvara (t.ex. Fring) för att både kunna ta emot och ringa samtal med Internetcalls på sin mobil.

Precis som med Skype så kan man koppla till ett svenskt nummer så att ens kontakter enkelt kan nå en genom att ringa ett vanligt telefonnummer, de behöver då inte själva ha Skype för att kunna ringa. Då det gäller Internetcalls så måste man själv skaffa numret via någon tredjepartsleverantör.

Rebtel

En liten annorlunda men inte för det mindre intressant lösning för att kunna ringa utlandssamtal erbjuder Rebtel. Rebtel kräver en Internetuppkoppling för att man ska kunna administrera sitt konto medan det räcker med en vanlig fast telefon eller mobiltelefon för att kunna utnyttja tjänsten.

Det fungerar som så att man lägger in sina kontakter på Rebtels webbsida och får sedan ett unikt lokalnummer för varje kontakt som man kan lägga in i t.ex. mobilens telefonbok. Ett nummer som man fått till en av sina kontakter kan även användas av andra men då tjänsten ser vilket nummer man ringer ifrån så vet den vem som ringer och kopplar på så vis samtalet till rätt kontakt. Det fungerar alltså bara att ringa från de telefonnummer man själv har anmält.

Rebtels webbgränssnitt. 2010
Rebtels webbgränssnitt. Här administrerar man sina kontakter.

Man betalar alltså som för ett vanligt samtal inom Sverige på sin vanliga telefonräkning och resterande beloppet dras från det konto man har hos Rebtel. Det här är en lösning som kräver lite jobb innan man är igång, eftersom man får lägga in alla sina kontakter dubbelt först på Rebtels webbsida och sedan in sin vanliga telefonbok. Det går även att slå ett nummer manuellt ifall man behöver ringa en kontakt som man inte har lagt till på Rebtels webbsida. Då man väl kommit igång så är detta en riktigt smidig lösning.

En annan styrka med Rebtels lösninig är man i praktiken kan ringa gratis till mobiltelefoner i andra länder, något som ofta är dyrt med de andra tjänsterna.

Det fungerar som så att man ringer upp mobilen i det andra landet via Rebtel och sedan ber den man ringer till ringa tillbaka på det nummer som de får samtalet ifrån. Det kommer att vara ett lokalt nummer i det land där ens kontakt befinner sig.

För ett sådant samtal så betalar båda parter som för ett vanligt lokalsamtal. Ifall båda har fria minuter i sina abonnemang så blir samtalet i princip gratis. Detta medan andra tjänster normalt tar ca 2 kronor per minut för samtal till mobiler.

Ovanstående fungerar bara till länder där Rebtel är etablerade. Det fungerar inte till Ryssland, Vitryssland eller Ukraina men däremot till Baltikum och Polen. För Ryssland, Vitryssland och Ukraina är det istället priserna i tabellen längre upp sidan som gäller då man ringer med Rebtel.

Fring

Fring är ett program för Symbian (Nokia), Android, och iPhone som bland annat möjliggör billig IP-telefoni antingen genom att man fyller på pengar på sitt konto på Fring men det går också att använda med andra tjänster som stödjer SIP t.ex. Internetcalls som nämnts ovan.

En av Frings ursprungliga styrkor var att man kunde ringa IP-samtal även i vanliga GSM nät (med EDGE) och alltså fungerade där det ännu inte fanns 3G. Nu då 3G finns utbyggt på de flesta ställen så erbjuder istället Fring flera andra intressanta saker utöver vanlig rösttelefoni, såsom videotelefoni, uppkoppling mot MSN, Twitter och Facebook.

Genom att installera Fring i sin telefon kan man med andra ord ringa mycket billiga samtal dels från Sverige till andra länder men också hem till Sverige då man befinner sig utomlands. Förutsättning är att man har tillgång till billig dataöverföring i det mobilnät man befinner sig i eller tillgång till WLAN.

Utomlands kan man t.ex. koppla upp sig mot WLAN på ett cafe, en flygplats, ett hotell eller studenthem alternativt teckna ett lokalt telefonabonnemang med billig dataöverföring. Har man då sedan pengar på ett Fring konto eller ett SIP-konto så kan man ringa hem till Sverige eller för den delen något annat land i stort sett gratis.

En liten varning dock att om man har ett svensk abonnemang och använder dataöverföring utomlands så blir det mycket dyrt att ringa på detta vis då den svenska mobiloperatören kommer att debitera väldigt mycket för dataöverföringen. Även inom Sverige kan det bli väldigt dyrt om man inte har rätt prisplan.

Landskoder, riktnummer och nummerupplysning

Ringer man från en vanlig telefon utan att använda telefonkort så slår man 00 följt av landsnummret och sedan telefonnummer. Från mobiltelefon slår man + istället för 00 följt av landsnummret.

Ringer man med telefonkort följer man instruktionerna på kortet, ibland slår man nämligen landskoden direkt utan 00 medan man ibland måste slå 00 först.

Landskoden till Ryssland är 7 till Vitryssland 375 och till Ukraina 380.

Tänk också på tidskillnaden, Ryssland har ett flertal tidszoner och Moskva ligger två timmar före svensk tid. Vitryssland och Ukraina ligger en timme före svensk tid. För nummerupplysning inom de olika länderna se nedanstående länkar.

Relaterade länkar
Skype Telefoni över internet. Det går att ringa till fasta nätet.
Post och Telestyrelsen Prisjämförelse mellan samtliga svenska operatörer.
Yell.ru Gula sidorna för Ryssland samt riktnummer för Ryssland och CIS.
Nummerupplysning Nummer till privatpersoner i Moskva och St Petersburg.
Bolshaja Telefonnaja Kniga Telefonnummer m.m. till 140 000 organisationer i Moskva.
B2B.by Gula sidorna Vitryssland.
185.by Infoline Vitryssland. Telefonnummer och adresser.

Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm