Ryssland.net logo

Shopping i St Petersburg

St Petersburg är kanske inte den första staden man kommer att tänka på då är dags handla julklappar åt släkten, men St Petersburg är en av Europas fem största städer och har som shoppingstad haft en enorm utveckling de senaste 15 åren. St Petersburg kan lätt stoltsera med ett mycket bra utbud av det mesta.

Gostiny Dvor
Gostiny Dvor, stort köpcentrum på huvudgatan Nevsky Prospekt.

Är man ute efter att köpa kläder från internationella märken såsom Hugo Boss, Levi's, Reebok och Nike m.fl. så är det inga problem att hitta dessa. Prisnivån är ungefär som i Sverige. Är man ute efter en kostym bör man ta en titt på det lokala märket F.O.S.P., medan man kan göra ett besök på någon av marknaderna ifall man är ute efter t.ex. en skinnjacka. Sådant som definitivt går att hitta billigare i St Petersburg jämför med Sverige är rysk vodka (ca 40 kronor för en liter), tobak och rysk champagne.

Ett visst utbud av kopior finns att finna på marknaderna, men är man ute efter att köpa piratkläder blir man lätt besviken i St Petersburg. Vill man göra fynd är det betydligt mycket bättre att en titt på den ryska produktionen, för här finns det faktiskt en del fynd att göra t.ex går det att finna kostymer och stickade tröjor till bra priser.

Var ska man shoppa?

Nevsky Prospekt
Ett bra ställe att börja shoppingen är längst med den 4,5 km långa huvudgatan Nevsky prospekt och i dess närhet. Förutom massor av butiker längs med själva huvudgatan så finns bland annat några större varuhus. Gostiny Dvor (Nevsky Prospekt 35), DLT (Bolshaya Konyshennaya 21-23) och Passage (Nevsky Prospekt 48) är de tre som varit med längst. I dessa varuhus finns det mesta att köpa såsom kläder, skor, alkohol, TV och stereo m.m.

Gostiny Dvor
Innuti Gostiny Dvor i centrala Sankt Petersburg.

Ett annat stort köpcentrum som kanske de flesta känner till är Stockmann. De har ett stort varuhus på Nevsky Prospekt 114-116 och ett lite mindre på Nevsky Prospekt 25. Även Seppälä och Lindex finns i samma byggnader som Stockman på adressen Nevsky Prospekt 114-116.

Ett annat stort varuhus, "Galeria" har öppnat upp på Ligovsky Prospekt ganska nära Nevsky Prospekt och Moskva tågstationen.

Galeria
Köpcentrumet "Galeria" på Ligovsky Prospekt.

Marknader
På marknaderna finner man allt från konserver till kläder och tv-spel. En central marknad är Aproksin Dvor på Sadovaya ulitsa. Denna marknad är öppen alla dagar utom måndagar. Marknadsstånd finns också utanför de flesta Metrostationer, utom närmast huvudgatan Nevsky prospekt.

Souvenirer
Souvenirer såsom ryska dockor, och handmålade askar med mera finns ofta att köpa utanför ett flertal av de stora servärdheterna, störst utbud finns utanför Kyrkan vid blodet på Kanal Gribojedova. Det finns också en del butiker som säljer sovenirer, bland annat Gostiny Dvor på Nevsky prospekt. Målningar från St Petersburg kan man bland annat köpa på gatan Nevsky Prospekt, snett mittemot Gostiny Dvor.

Souvenirförsäljnng i St Petersburg
Souvenir försäljning utanför kyrkan på blodet.

Hemelektonik
Priserna på hemelektronik motsvarar oftast de svenska priserna, vissa varor kan vara lite dyrare medan andra kan vara lite billigare. Det finns ett antal stora elektronikkedjor i St Petersburg t.ex. Eldorado som bara i St Petersburg har närmare 20 butiker och består av totalt närmare 1000 butiker. Eldorado butiken som ligger i TK Sennaja på Ulitsa Efimova 3 rekommenderas för den som är intresserad av hemelektronik.

Datorer
Antalet datorbutiker i St Petersburg är stort, en ny PC kostar från 2000 kr och uppåt, beroende av prestanda. Många datorbutiker har möjlighet att bygga ihop en dator utifrån önskemål. Större datorkedjor är Kompjuternyj Mir och Key.

Böcker
Böcker är billigare i Ryssland än i Sverige. Utbudet av engelskspråkiga böcker är däremot ganska litet och de som finns kostar oftast som här i Sverige. Dom Knigi på Nevsky Prospekt 62 har tre våningar med böcker och ett riktigt bra utbud av rysk litteratur, böcker om St Petersburg, kurslitteratur i bland annat språk.

Dom Knigi har också ganska många klassiker på engelska och det brukar kunna ha någon bok även på svenska eftersom de har många kunder som studerar språk däribland engelska och svenska.

Dom Knigi
Dom Knigi på Nevsky Prospekt 28 är en av St Petersburg mest välrenommerade bokhandlare.

På Nab. Fontanki 40 finns en engelsk bokhandel, Anglija där man kan köpa engelskspråkig litteratur, främst skönlitteratur, böcker om Ryssland, konstböcker och reseguider men även en del annat.

Livsmedel
Utveckling då det gäller livsmedelsbutiker har varit enorm de senaste 10-15 åren. Sedan början av 2000-talet har ett enormt antal större supermarkets och hypermarkets öppnat upp i St Petersburg, vilka har ett lika stort utbud som vi är vana vid ifrån Sverige.

I centrum är Passage på Nevsky prospekt 48 en av de supermarkets som varit med längst och har ett bra utbud av både ryska och utländska varor. För den som vill handla i en mer traditionell rysk butik kan Yeliseyevskiy på Nevsky Prospekt 56 vara av intresse. Huvuddelen av de riktigt stora butikerna ligger en bit utanför centrum, en bra butikskedja är bland annat Okey, finns bland annat vid metro Ozerki, direkt synlig från metron.

Stockmans mavaruavdelning
Stockmanns matvaruavdelning i St Petersburg har ett ordentligt sortiment av alkoholhaltiga drycker.

Stockmann har sin egen livsmedelsavdelning på bottenplan på Nevsky Prospekt 114-116. Här finns förutom ett bra utbud av det mesta om än inte fullt i klass med Stockmanns butiker i t.ex. Helsingfors och Riga. Akoholavdelningen tillhör dock tveksamt en av de större för att vara en livsmedelsbutik med ett gott sortiment av av märken från såväl Ryssland, forna Sovjet och många andra länder.

Gillar man att besöka saluhallar så finns en stor sådan vid Vladimirsky metron.

Vladimirsky rinok
Vladimirsky rinok.


Yelisevsky
Yelisevsky.
Trevlig shoppingstad
St Petersburg är annars en mycket trevlig stad att shoppa i, med ett med svenska förhållanden stort utbud. Risken att gå vilse är heller inte stor tack vare St Petersburgs stadsarkitektur med stora breda gator. Det finns också en hel del pubar, caféer och restauranger när man behöver en paus i shoppandet. Går inte shoppingen som planerat kan man ju alltid svalka sig med en öl, men är man ute och julhandlar kanske ett värmande vodka gör sig bättre. Nämnas bör också att ryssarna ger bort sina presenter till nyår, så även om man är sent ute med julklapparna så slipper man köer och trängsel som annars lätt uppstår i julrushen.

Öppettider
De flesta butikerna har öppet till klockan 20.00 men vissa t.ex. Gostiny Dvor och Dom Knigi har öppet längre. Många livsmedelsbutiker har öppet 24 timmar om dygnet.Adresser för Shoppingen
Stockmann , Nevsky pr. 114-116, Metro: Vostaniya
Stockmann , Nevsky pr. 25, Metro: VosNevsky Prospekt/Gostiny Dvor
Supermarket at "Passage" , Nevsky Prospekt 48, Metro: Gostiny Dvor
Yeliseyevsky Magazin , Nevskiy pr. 56, Metro: Gostiny Dvor
Passage , Nevsky pr. 48, Metro: Nevsky Prospekt/Gostiny Dvor
DLT , Bolshaya Konyushennaya ul. 21/23, Metro: Nevsky Prospekt/Gostiny Dvor
Gostiny Dvor , Nevsky pr. 35, Metro: Gostiny Dvor/Nevsky Prospekt
Teknicheskaya Kniga, Pushkinskaya ul. 2, Metro: Mayakovskaya
MIR Nevsky pr.13, Metro: Nevsky Prospekt/Gostiny Dvor
Dom Knigi, Nevsky pr. 28, Metro: Nevskij Prospekt
Anglija, Nab. Fontanka .40, Metro: Gostiny Dvor/Nevskiy Prospekt
Jarkij Mir fotokedja, adresser finns på deras sida.
Kompjuternyj Mir kedja datorbutiker, adresser finns på deras sida.
Eldorado, hemelektroniks kedja, se hemsida för adresser.
Key kedja datorbutiker, adresser finns på deras sida.Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm