Ryssland.net logo

Resa till St Petersburg

Enklaste sättet att ta sig till St Petersburg är genom att flyga från Stockholm eller Köpenhamn beroende på var i Sverige man bor. Man kan då flyga med SAS, Pulkova eller Finnair. Man ska heller inte var rädd för att flyga med de ryska flygbolagen Aeroflot eller Pulkova, de är de största ryska flygbolagen och håller en mycket hög säkerhet. Det finns också ett flertal svenska resebyråer som erbjuder paketresor med flyg, hotell och visum till bra priser. Se mer under rubriken reseföretag.

Sedan 2 april 2011 går det också att kryssa visumfritt till St Petersburg ifrån Stockholm med kryssningsfartyget Princess Anastasia (St Peter Line). Fartyget byggdes ursprungligen för Viking Line 1986 och har genomgått omfattande renovering innan St Peter Line tog det i trafik. Princess Anastasia erbjuder förstås restauranger, pub, nattklubb och annat som förväntas på ett kryssningsfartyg. För att resa visumfritt krävs bland annat att man bokar anslutningbuss till och från färjan i St Petersburg samt hotellbokning om man inte stannar på båten över natten.

Internationell kryssare
St Peter Lines biljettkontor i centrala St Petersburg.

Ifall man verkligen vill ta sig över billigt till St Petersburg så går det ryska turistbussar från Helsingfors och man kan då inklusive färjeförbindelse från Stockholm ta sig över till St Petersburg för så lite som 300 kronor. Man bör dock kunna lite ryska ifall man väljer detta alternativ samt vara beredd på att komforten blir inte bättre än vad man betalt för. Det går också att åka Finsk expressbus/Sovavto från Helsingfors eller Åbo, kostar liter mera men är också mycket bekvämare. Väljer man att istället åka via Tallin så går det dagligen flera avgångar till och från St Petersburg i hyffsat komfortabla Eurolines bussar.

Internationell kryssare
St Petersburg är Europas populäraste kryssningsstad följt av Lissabon och Helsingfors.

För den som tänkt åka bil in i Ryssland kan ett tips vara att försöka undvika att komma in i staden under rusningstrafik alternativt parkera i utkanten för att slippa den mycket intensiva trafiken i staden. Det finns också en del annat man bör känna till ifall man vill åka bil till St Petersburg såsom broöppningar, läs mer om detta under Guide St Petersburg/Värt att veta samt Resa Ryssland/Resa med bil.
Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm