Ryssland.net logo

Allmänt om St Petersburg

St Petersburg är Rysslands näst största stad och var även rysk huvudstad från år 1712 fram till år 1918 då Moskva åter blev Rysslands huvudstad. Breda gator, storslagen arkitektur, broar och kanaler är några av stadens kännetecken, St Petersburg kallas ofta för Rysslands kulturhuvudstad och Nordens Venedig. Den som är ute efter kultur gör verkligen rätt i att åka hit, här finns bland annat Eremitaget, ett av världens främsta museum, och Ryska museet med världens största samling av rysk konst samt den berömda Marinsky teatern.

Kyrkan vid blodet, St Petersburg
Kyrkan vid blodet, St Petersburg

Staden grundades 1703 av Peter den store, och är med andra ord en ganska ung stad. Ursprungligen hette staden St Petersburg, liksom den gör idag, men under sina 300 år har den hetat även Leningrad och Petrograd men i folkmun heter det ofta kort och gott Piter. Även om detta är en världsmetropol utan like för den kulturintresserade, så behöver man alls inte vara speciellt kulturintresserad för att åka hit, staden erbjuder allt man kan önska av en storstad, pulserande nattliv med 100-tals nattklubbar och ännu fler barer.

Den 4,5 km långa huvudgatan Nevsky Prospekt är ett utmärkt ställe för den som vill shoppa dessutom finns restauranger från världens alla hörn i staden. Detta i kombination med en trevlig och gästvänlig lokalbefolkning och dessutom en attraktiv prisnivå gör St Petersburg till ett resmål som många gärna återvänder till, efter att en gång varit här.

Huvudgatan Nevsky Prospekt
Huvudgatan Nevsky prospekt.

I vår St Petersburgs guide kan ni bland annat läsa om sevärdheter, restauranger, nattliv, shopping, boende och annat intressant. Naturligtvis är all information up-to-date. Läs också i reseavdelningen där ni finner mera allmän information som kan vara värdefull för resor både till St Petersburg och till andra delar av Ryssland, t.ex. information om visum, om att resa med bil, reseföretag osv.

Peter och Pauls katedralen
Peter och Pauls katedralen.
Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm