Ryssland.net logo

Rysk vodka och andra drycker

Welcome to the land of Vodka! Få saker är så förknippat med Ryssland som just vodka. Kanske är det inte så underligt då den bästa vodkan produceras just i Ryssland. Ryssar är dock inte kända för att spotta i glaset och producerar även gott öl, rysk champagne och vin.

Rysk vodka

Några av de mer populära ryska vodkorna heter Russian Standard, Stolichnaya och Moskovskaya. Alla dessa tre finns att köpa på Systembolaget. Russian Standart tillhör dock beställningsortimentet. Det finns ytterligare några att som går att köpa i Sverige. Dyraste av dem är Beluga Gold Line Vodka som kostar 1715 kronor per liter. En annan dyr rysk vodka är Russian Standard Imperia som kostar 1140 kronor per liter. Rekommendationen är Russian Standard original som kostar 251 kronor för en flaska (700 ml).

Rysk vodka Belaya Beresjka (Moskva), Russian Standard Imperia (St Petersburg) och BuljBasj (Minsk).
Rysk vodka och annan alkohol inne i rysk livsmedelbutik.

Populär rysk vodka
Russian Standard
Stolichnaya
Moskvoskaya
Flagman
Beluga

Även om det inte råder någon brist på rysk vodka på Systembolaget så är det ingenting jämfört med hur det ser ut i Ryssland. I Ryssland finns massor av bra rysk vodka att välja på, många fler än vad som går att räkna upp här.

I Ryssland är det populärt att dricka vodkan ren. Då ska den vara väl kyld och efteråt passar det bra med en bit tilltugg. Ett tips är saltgurka som gör sig mycket bra efter vodkan.

Rysk vodka Belaya Beresjka (Moskva), Russian Standard Imperia (St Petersburg) och BuljBasj (Minsk). Rysk öl, Stariy Melnik.
Vänstra bilden: Mitten vodkan Russian Standard Imperia finns i Systembolagets beställningssortiment. Literpris 1140 kr. Tv. Belaya Beresjka Th. BuljBasj. Högra bilden: Stariy Melnik, mycket god rysk öl.

I Sverige finns flera ryska vodkor att köpa. Dyrast är Beluga Gold Line Vodka som kostar 1715 kronor per liter.

Rysk öl

Volymmässigt så är ändå öl den populäraste alkoholdrycken i Ryssland. Öl, liksom all annan alkohol går att köpa i vanliga butiker i Ryssland. En halvliter öl kostar från fyra kronor i butik. Det är också populärt med öl på 1,5 liters pet-flaskor. Priserna för en öl på nattklubbar och restauranger i Ryssland varierar men vanligt är att en stor stark numera (2013) kostar runt tjugo svenska kronor.

Populär rysk öl
Baltika
Stariy Melnik
Nevskoe
Bochkarev
Sibirskaya Korona

Störst på den ryska ölmarknaden är Baltika där svenska Pripps-Rignes tillsammans med finska Hartwall tidigare var huvudägarna. Baltika ägs numera av Carlsberg, vilka för övrigt också äger varumärket Pripps. Baltika tillverkar utöver egna märken såsom Baltika och Nevskoe även flera andra av Carlsbergs märken såsom Tuborg, Carlsberg och Kronenbourg 1664.

Baltika hade 2008 38 procent av den ryska ölmarknaden och en produktionskapacitet på 50 miljoner hektoliter ( 1 hektoliter = 100 liter). Källa: Företagets halvårsrapport 1h 2008 (Resultati dejatelnosti za pervij polugodie 2008 goda) Pivovarennaja kompanija Baltika. 5 augusti 2008.

Några andra ryska öl som kan rekommenderas är Sibirskaya Korona (Anheuser-Busch InBev), Stariy Melnik (Efes) och Bochkarev (Heineken).

Under många år var det dock mikrobryggerierna Tinkoff som stod för den ultimata ölupplevelsen i Ryssland. Tinkoff öppnad 1998 i St Petersburg (ulitsa Kazanskaya 7) och öppnade sedan i flera andra stora städer såsom Moskva (Prototjnij Pereulok 11), Samara, Novosibirsk och Sotji.

Oleg Tinkov som grundade Tinkoff sålde dock alla mikrobryggerier och startade istället upp bankverksamhet. Efter det har Tinkoff restaurangerna åtminstone i St Petersburg och Moskva stängt. Det ryktas dock om att de kommer att öppna upp på nytt.

Rysk champagne

Den ryska champagnen som utanför Sverige oftast kallas Sovjetisk champagne är mycket populär i Ryssland. Det finns ett flertal tillverkare av denna mousserande dryck i bland annat Ryssland, Ukraina och Vitryssland.

Rysk champagne är definitvt en läckerhet som bör prövas då man besöker Ryssland eller för den delen någon av baltstaterna som också producerar Sovetskaye Champanskoe. Det är inga problem att hitta en bra flaska rysk champagne för så lite som 30 kronor. Rysk champagne gör sig utmärkt till en annan rysk läckerhet nämligen blinnier (pannkakor) med kaviar.

Moldavisk vin och sovjetisk champagne Obolon. Ukrainsk öl då den är som bäst.
Vänstra bilden: Tv. Sovjetisk champagne. Th. Moldaviskt vin. Vänstra bilden: Obolon, ukrainsk öl på 1,5 liters Pet-flaska.

Georgiskt vin och armenisk konjak är populärt

Även om Ryssland inte är känt som något vinland så har Ryssland faktiskt vinodlingar i de södra delarna av Ryssland vid Svarta havet, Kaspiska havet och Azovska sjön. De viner som annars under en lång tid har varit dominerande på butikshyllorna i Ryssland är viner från Georgien och Moldavien. En rekommendation är att testa både georgiskt vin och modlaviskt vin då man besöker Ryssland.

En annan dryck som visserligen inte tillverkas i Ryssland men som är mycket populär i Ryssland är armenisk konjak (brandy). På de ryska flaskorna står "konjak" men inom EU är namnet konjak skyddat och den går därför under brandy. Armenisk brandy av märket Ararat finns även att beställa på Systembolaget i Sverige.

På systembolaget finns även Kazumian konjak. En konjak som är framtagen av rysk-armeniska vinmakaren Suren Kazumian och som är framtagen för att tilltala just de ryska konjaksdrickarna. Tillverkningen av Kazumian konjak sker dock i Frankrike vilket gör att Kazumian konjak inom EU får heta just konjak.

Torkad bläckfisk från Vladivostokrysk öl Baltika
Torkad bläckfisk från Vladivostok, populärt tilltugg till ölen vilken vi har till höger, här i 5 liters variant.Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm