Ryssland.net logo

Sevärdheter i St Petersburg

St Isaac's katedralen
Den största katedralen i St Petersburg. katedraler väger 300 000 ton och har en area på 111x98 meter, höjden är hela 101,5 meter. Det är möjligt att gå upp i katedralen och man får då en utmärkt utsikt över de centrala delarna av St Petersburg. När St Isaks katedralen stod klar 1858 hade byggandet pågått i 40 år.
Adress: Isakevskaja ploschad
Telefon: 315-97-32
Metro: Gostiny Dvor/Nevsky Prospekt

Isaks katedralen
Isaks katedralen

Kazan katedralen
Kazan katedralen byggdes mellan 1801 och 1811 och själva huvudbyggnaden göms bakom de 96 pelarna i flygen som löper ut mot huvudgatan Nevsky Prospekt. Vorokin som ritade Kazan katedralen hade även planer på att bygga en liknande flygel i motsat riktning, vilket det dock aldrig blev någonting utav. Utanför katedralen samlas emelanåt komunister för att vissa sin närvaro, numera blir det däremot aldrig speciellt många utav dem. Däremot är det många såväl gamla som unga som varma sommardagar svalkar sig med en glass utanför katedralen.
Adress: Kazanskaya Ulitsa 2 (hörnet av Nevsky Prospekt)
Metro: Gostiny Dvor/Nevsky Prospekt

Kazan katedralen
Kazan katedralen

Kyrkan vid blodet
Kanske den vackraste och mest utsmyckade kyrkan i St Petersburg, byggd till ära för Alexander den andre efter en terrorist attack mot honom på den plats där kyrkan byggdes 1907.
Adress: Kanal Gribojedova 2
Telefon: 315-16-36
Metro: Nevsky Prospekt/Gostiny Dvor

Vladimirsky katedralen
Adress: Vladimirskij Prospekt 20
Telefon: 312-19-38
Metro: Vladimirskij/Dostoevskova

Kyrkan vid blodet Vladimirsky katedralen
Kyrkan vid blodet t.v. och Vladimirsky katedralen t.h.

Smolny katedralen
Ritad av den italienske arkitekten Francesco Rastrelli. Konstruktionen av katedralen inleddes 1748.
Adress: Ploshad Rastrelli 3/1
Telefon: 271-76-32

Smolny katedralen
Smolny katedralen

Museum

Det statliga Eremitaget
Det statliga Eremitaget är ett av världens äldsta och största museum. Här finns över 2 miljoner olika objekt, målningar, skulpturer, arkeologiska monument m.m. I de 350 salarna kan man bland mycket annat intressant finna Da Vinci och Rembrandt. Ryska och internationella studenkort ger fritt inträde.
Adress: Dvortsovaya nab. 34
Telefon: 110-96-25
Metro: Gribojedova

Eremitaget
Det statliga Eremitaget

Det ryska statliga museet
Museet rymmer den den största samlingen av rysk konst i världen. 400 000 objekt från 900-talet och fram till idag finns i museets samling. Huvudbyggnaden är Mikhailovsky palatset designat av Carlo Rossi och byggt mellan 1819 och 1825. Palatset ligger mitt i centrum av St Petersburg. Det är också detta palats som syns på bilden.
Adress: Inzhenyernaja ulitsa 4
Telefon: 595-42-48
Metro: Gostiny Dvor

Ryska museet
Det ryska statliga museet

Ryska etnografiska museet
Alldeles bredvid det Ryska museet ligger det Ryska etnografiska museet. Det ryska etnografiska museet visar det ryska vardagslivet under 1800 och 1900 talet.
Adress: Inzhenyerna ulitsa 4
Telefon: 313-43-20

Etnografiska museet
Det ryska etnografiska museet

Aurora kryssaren
E1tt ryskt krigsskepp som stred under bl.a. det rysk-japanska kriget 1904-1905 och senare även deltog i andra världskriget. Det var också från Aurorakryssaren som startskottet för att storma Vinterpalatset avfyrades under revolutionen 1917. Numera tjänstgör den gamla kryssaren som museum.
Adress: Petrogradskaya nab. 3
Telefon: 230-84-40
Metro: Gorkovskaya

Aurora kryssaren

Peter och Pauls fästningen
Peter och Pauls fästningen grundades av Peter den store 1703. Här finns Peter och Pauls katedralen samt några museum. Peter och Pauls fästningens centrala läge gör också att det samlas väldigt många människor här över sommaren och anordnas en hel del aktiviteter.
Adress: Alexandrovskij Parken
Metro: Gorkovskaya

Peter och Pauls fästningen

Peterhof
Tidigare en populär sommarresidens för de ryska tsarerna. Staden ligger ungefär 40 kilometer utanför Petersburg. Här finns parker, museum och inte minst över 150 fontäner. Hit kan man ta sig med pendeltåg från Baltiyskaya tågstationen (Metro: Baltiyskaya). Då löser man biljett till Novogo Petergofa och åker med tåg med riktning Oranienbauma, Krasnoflotska eller Kalisjtje och stiger av vid Novogo Petergofa. Resan tar ungefär 45 minuter med pendeltåg. Man bör spara biljetten tills man kommit ut från själva tågstation.

Peterhof Peterhof, foto: Nadja Issaeva Peterhof

Dostoevsky museet
Fjodor Dostoevsky som är känd för romaner som Brott och Straff, Idioten och Bröderna Karamazov räknas som en av Rysslands största författare genom tiderna. Dostevskij har sitt eget lägenhetsmuseum i centrala St Petersburg på Ulitsa Dostoevskogo inte ca 200 meter från Vladimirsky metrostationen.
Adress: Ulitsa Dostoevskogo
Metro: Vladimirsky

Dostoevskijs lägenhets museum

Museumet för sovjetiska arkadmaskiner
För den som gillar arkadmaskiner finns i St Petersburg ett musem med gamla arkadmaskiner från Sovjettiden. Här finns arkadmaskiner med såväl rörliga delar såsom arkadmaskiner med enklare grafik. Här kan man bland annat se Sovjetiska klassiker som Morskoj Boj (Sea Battle) och Zimnaya Ohota (Winter hunt). De flesta av maskinerna fungerar och går att spela på då man besöker museet.
Adress: Konyushennaya plozhad 2B (Ulitsa Gribojedova)
Metro: Nevsky Prospekt

St Petersburgs arkad museum
Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm