Ryssland.net logo

Skidåkning i Ryssland

Intresset för utförsåkning har i Ryssland ökat kraftigt under den senaste 10-års perioden. En av alla dem som gillar utförsåkning är Vladimir Putin som ofta setts åka skidor i OS-staden Sotji.

Det finns ett flertal häftiga anläggningar för utförsåkning båda i Ryssland och i forna sovjetstater. För oss svenskar är kanske de mest intressanta Kirovsk på Kolahalvön och Krasnaja Poljana vid svarta havet. Andra bra skidanläggninga finns tex. vid Elbrus samt utanför Almati (Kazakstan). Priserna på boende och liftkort i Ryssland ligger ofta under de svenska priserna.

Skidbacke
Skidbacke.

Webbtips skidåkning i Ryssland:
Go Elbrus, Researrangör med resor till Elbrus.
Kant Mindre skidanläggning i Moskva.


Kirovsk (Kolahalvön)

Kirovsk ligger på Kolahalvön, ungefär 15 mil söder om Murmansk och sägs ha norra Rysslands bästa skidbackar. Närheten till Kirovsk tillsammans med fördelaktiga priserna gör Kirovsk extra intressant för oss svenskar.

Kirovsk är en stad med ungefär 25000 invånare och har inget större nöjesutbud utöver just skidåkning. Så after-ski aktiveterna sträcker sig kanske i främst till hotellens barer. Ungefär 2 mil från Kirovsk ligger också staden Apatiti, som med sina 80000 invånare har lite mer att erbjuda då det gäller nattliv och restauranger. Dit tar man sig enkelt med buss eller taxi. Maximal fallhöjd i Kirovsk är 560 meter.

Priser: Ca 200 kronor för en heldag. Det finns även skidutrustning att hyra för 100-200 kr per dag.

Färdtips: Till Kirovsk tar man sig antingen med egen bil genom Finland och in i Ryssland, eller via Murmansk eller St Petersburg. Från Murmansk kan man åka tåg vilket tar 4 timmar, från St Petersburg kan man antingen flyga eller åka tåg till Apatiti.

Webbtips Kirovsk:
Kirovsks utförsåkning
Kirovsks skidanläggning
Kirovsk Stad
South Kola Researangör

Kirovsk, bostadsområde med skidbackar i bakgrunden
Kirovsk, bostadsområde med skidbackar i bakgrunden.


Sotji Krasnaja Poljana (Svarta havet)

Krasnaja Poljana ligger endast 75 km ifrån den ryska semesterorten Sotji. Sotji med omnejd har en otroligt vacker miljö med en häftigt vegetation. Sotji är Ryssland främsta resmål för sol och bad på sommrarna. Att samma stad erbjuder några av Rysslands bästa skidbackar och faktiskt står värd för vinter OS 2014 gör ju inte staden mindre intressant. Inför vinter OS har det dessutom gjorts enorma investeringar i såväl hotell som skidbackar i Sotji.

Höga höjder, branter och dalgångar är något som kännetecknar Krasnaja Poljana. Fyra kilometer höga berg, nya fräscha skidanläggningar och tillgång till heliskiing garanterar en häftig skidåkning. Snön uppe i backarna ligger kvar fram till April samtidigt som medeltemperaturen nere i själva Sotji är plus 6 grader även under årets kallaste månad. Maximal fallhöjd i Krasnaja Poljana är 1688 meter.

På hotellfronten kan man bl.a. välja Radisson SAS - Peak Hotel Lazurnaja eller något av många andra hotell belägna i anslutning till backarna eller i centrala Sotji.

Priser: Liftkort för vuxen kostar 300 kr per heldag. Det finns också rabatterade flerdagarskort. Skidutrusning (skidor, pjäxor, stavar) eller snowboard med pjäxor finns att hyra från 200 kr per dag. (Prisuppgifter från 2014-02-10)

Färdtips: Smidigast är att flyga via Moskva eller St Petersburg till Sotji och därifrån är det bara 75 km kvar till Krasnaja Poljana.

Webbtips skidåkning i Sotji:
Resereportage Krasnaya Poljana Svensk reseberättelse från 2006.
Kraspol Guide till Krasnaja Poljana
Rosaski OS Skidanläggning
Alpika Service OS Skidanläggning
Gornaya Karusel OS skidanläggning
Radisson SAS Hotell Lazurnaya
Gorod Sochi, stadsportal.

Skidåkning i Silitji (Vitryssland)

Även i Vitryssland har intresset för utförsåkning ökat. Detta trots avsaknad av ordentliga berg, högsta berget i Vitryssland är endast 345 möh. Främsta skidanläggningen i Vitryssland är Silitji som ligger några mil utanför Vitrysslands huvudstad Minsk. Silitji erbjuder ett flertal nedfarter.

I området finns även hotell. Silitji når inte i närheten av upp till samma klass som Krasnaja Poljana eller Kirovsk. För den som inte har allt för höga krav kan det kanske däremot vara ett ställe för en trevlig dagsutflykt för den som ändå valt att besöka Minsk vintertid. Maximal fallhöjd i Silitji är 100 meter.

Färdtips: Silitji ligger några mil utanför Minsk. Antingen åker man bil eller buss för att komma hit.

Webbstips skidåkning i Vitryssland:
Silitji, Skidanläggning i Vitryssland.

Reklam för Silitji
Reklam för skidorten Silitji i Vitryssland.

Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm