Ryssland.net logo

Näringsliv i Ryssland

Rysslands export för 2011 låg på drygt 520 miljarder USD vilket gör Ryssland till världens tionde största exportland. Som jämförelse hamnar Sverige på plats 29 med ca 194 miljarder USD.

Den ryska exporten har ökat kraftigt under det senaste deceniet och nuvarande exportnivå är cirka fem gånger större än vad den var för drygt tio år sedan och cirka 200 miljarder USD högre än under krisåret 2009 då exportsiffrorna sjunk kraftigt. (CIA, World Fact Book, 2012-08-25)

Ryssland är världes största exportör av naturgas och världes näst största exportör av olja efter Saudiarabien. Det är också inom dessa branscher de flesta av de största ryska bolagen återfinns tillsammans med stålproducenter, banker och telekombolag.

Petersburgs hamn
Husbyggen i närheten av hamnen i St Petersburg

Ryssland innehar världes största gastillgångar och ett av de stora företagen inom gasindustrin är Gazprom. Ett jätteföretag med 393 000 anställda och en omsättning på 118 miljarder USD (Forbes, 2012-08-25). Ryska staten är största ägaren i Gazprom med en ägarandel på drygt 50 procent.

Petersburgs hamn
Hamnen i St Petersburg

RusAl, Norilsk Nickel och Severstal är tre av de största företagen inom metallsektorn. Liksom de stora företagen inom gas och olja så står dessa företag för en betydande del av den ryska exporten. RusAl är också ägare till Sveriges enda smältverk för aluminium, Kubal i Sundsvall med 340 anställda.

Fordonsindustri

En annan viktig industri för Ryssland är fordonsindustrin. Ryssland tillverkar närmare en miljon bilar per år. De flesta av dessa säljs på den inhemska marknaden eller till forna Sovjetländer.

Den största ryska biltillverkaren är AutoVAZ, i Sverige mera känt som Lada. AutoVAZ tillverkar endast personbilar, däribland den mycket populära Niva jeepen men med Renault som en av huvudägare tillverkas numera även en rysk version av Dacia.

Näst störst är GAZ gruppen ( GAZ står för Gorkovsky Avtomobilnij Savod) som tillvkerar ungefär 200 000 fordon per år, främst minibussar. Sedan 2009 är svensken Bo Inge Andersson VD för GAZ.

GAZ köpte under 2008 en produktionslinje av Chrysler för att tillverka en modifierad version av av Chrysler Sebring under namnet Volga Siber men beslutade att lägga ned denna linje efter att de förbrukat de kit som de köpte tillsammans med produktionslinjen.

Under 2009 la Gaz gruppen ett gemensamt bud på Opel tillsammans med ryska SberBank och kanadensiska Magna. Tanken med köptet var att GAZ gruppen skulle tillverka ca 200 000 Opel bilar tillsammans med Magna i en nybyggd rysk fabrik.

Köpet var i princip klart då GM drog sig ur affären. Något GM fick kritik för inte minst i Tyskland då ett stoppat genomförande hotade jobben för många Opel anställda i Tyskland samt att tyska myndigheter redan satsat stora pengar på att få köpet att gå i lås.

Det finns också flera internationella tillverkare som har produktion i Ryssland. Bland annat så har Ford en fabrik i Vsevolozhsk utanför St Petersburg där de tillverkar Ford Focus. I Kaliningrad sker produktion av BMW.

Bland tillverkare av tyngre fordon finns bland annat KamAZ och UralAZ (Ural ingår i ovan nämda GAZ-grupp) som båda tillverkar tyngre fordon för tuffa vägförhållanden.

KAMAZ är förmodligen ett bekant namn för den som följer Dakar-rallyt där KAMAZ närmast verkar inneha en prenumeration på guldpokalen i lastbils tävlingarna. Efter att tagit första plats flera år i rad så räckte det dock bara till en tredje plats som bäst i Dakar 2012.

Även vitryska företaget MAZ en av de större tillverkarna av tyngre fordon inom f.d. Sovjetunionen. MAZ tillverkar bland annat lastbilar, bussar och långtradare.

Andra affärsområden

Några stora företag inom andra affärsområden är bland annat Aeroflot som är Rysslands största flygbolag. Aeroflot har en flygplansflotta på 127 flygplan (wwww.aeroflot.ru, 2012-08-25). Huvuddelen av flottan består av Airbus 320, 330, Boeing 767 samt Sukhoi SuperJet-100. Beställningar finns på ett flertal plan av modellerna Airbus 350 och Boeing 787 Dreamliner.

Aeroflot hade 14,2 miljoner passagerare 2011 och antalet passagerare har ökat snabbt, som exempel kan nämnas att Aeroflot hade 8,8 miljoner passagare 2009 och 5,5 miljoner passagerare 2002. Aerflot flyger till 52 olika destinationsländer.

Öl marknaden är kanske en av de mest konkurrensutsatta marknaderna i Ryssland. Svenska bryggeriet Pripps tillsammans med finska Hartwall blev genom Baltic Beverage Holding 1993 majoritsägare i Rysslands största ölproducent Baltika. Då var de redan ägare till estniska Saku och lettiska Aldaris. (http://www.hartwallcapital.fi/sv/historia-2/)

Pripps köptes upp av Carlsberg år 2000 och finns inte längre kvar som företag (även om varumärket Pripps ännu lever kvar) och numera äger Carlsberg så gott som hela Baltika. Varumärket Hartwall ägs sedan 2008 av Heineken.

Baltika brygger förutom den mycket populära Baltika ölen även flera andra av Carlsbergs produkter såsom Carlsberg, Tuborg, Corona och Sinebrychoff Gin Long Drink.

Den största banken i Ryssland heter Sberbank, men antalet banker i Ryssland är långt flera än i Sverige.

MTS (Mobile TeleSystems) som är största ryska mobiloperatören täcker tillsammans med dotterbolag närmare 90 procent av den ryska befolkningen och är även verksamma i Vitryssland och Ukraina. Totalt täcker de en befolkning på över 230 miljoner och har 100 miljoner kunder, varav 70 miljoner i Ryssland. Som jämförelse har Tele2 20 miljoner kunder i Ryssland.

TVEL är ett av de största exportföretagen utanför gas, olja och stålsektorn. TVEL är ett statligt företag som levererar kärnbränsle och har hela 17% av världsmarknaden, export av kärnbränsle sker till flera europiska länder däribland Finland. De levererar även högteknologisk utrustning för kärnkraft till bland annat Sverige och Tyskland.

Andra exportindustrier av betydelse är bland annat vapen och skog. En av de industrier som det satsats mycket pengar på för att utveckla den senaste åren är flygplanstillvkerning.

På flygmässan i Le Bourget utanför Paris 2009 var det ryska Sukhoi Civil Aircraft som med sin Superjet 100 tog hem flest ordrar. De var också ensamma med att kunna visa upp ett nytt flygplan. Företaget räknar med att kunna ta en andel av världsmarknaden på ungefär 20 procent för regionala flygplan och flygplanet används idag av bland annat Aeroflot.

Utländska företag i Ryssland

De flesta större internationella företagen finns etablerade på den ryska marknaden, vissa endast för försäljning, medan andra driver egen tillverkning eller utveckling i landet. Några av en hel rad svenska företag som är etablerade i Ryssland är Ikea, SCA, Skanska, Scania och Ericsson.

Under de senaste 15 åren har även en hel uppsjö av utländska IT-företag både startat upp programvaruutveckling i Ryssland och värvat ryska programmerare för arbete utanför Ryssland. En av orsakerna är att ryska programmerare anses vara de bästa i världen, då de ständigt vinner de internationella programmeringstävlingarna.Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm