Ryssland.net logo

Köra bil i Ryssland

I Ryssland krävs internationellt körkort,det finns två olika varianter av internationellt körkort ( 49-, eller 68-års konvention), det är valfritt vilket av dessa man väljer. I Vitryssland är det inget krav på internationellt körkort men det rekomenderas.

Svensk bilförsäkring gäller inte i Ryssland, istället är man tvungen att teckna en rysk trafikförsäkring vid inresan i Ryssland. Det är numera lag på bilförsäkring i Ryssland.

Flerfiligt i centrala Moskva.
Intensiv trafik i Moskva.

I Vitryssland är svensk bilförsäkring normalt giltig. Men det gäller lite olika regler mellan olika försäkringsbolag varför det är ide att kolla med sit försäkringsbolag innan avresan. Det är också krav på grönt kort i Vitryssland, vilket man får från sitt svenska försäkringsbolag. Beroende på vilket försäkringsbolag man har kan det också finnas regler om t.ex. imobilizer (elektroniskt stöldskydd).

Vid inresa krävs vidare att man kan bevisa att man står som ägare på bilen varför man bör ta med bilens registreringsbevis i original. Vid inresan i landet utfärdar tullstationen ett införseltillstånd (udostoverenie) för bilen, och endast den som har detta införseltillstånd får sedan framföra bilen i landet.

Bilen ska vara utrustad med varningstriangel, brandsläckare och förstahjälpen utrustning. Ifall man har dubbdäck på bilen är det obligatoriskt att sätta upp ett varningsmärke (ser ut som ett liggande E) bak på bilen, som talar om att den är försedd med dubbdäck. Däremot finns det inga krav på dubbdäck i Ryssland, även om det ofta kan rekommenderas vintertid.

Väg i centrala St Petersburg.
Väg inne i St Petersburg.

Hastighetsgränserna i Ryssland är 60 km/h i tätbebyggt område och 90 km/h utanför tätbebyggelse. På motorväg gäller 110 km/h. Det är även förbjudet att tala i mobiltelefon och köra bil samtidigt ifall man inte använder handsfree, (en sådan lag finns även i Finland).

Vägarna är av olika standard, i de större städerna är det oftast bra vägar med svenska mått sett (se dock upp för spårvagnsräls), större vägar såsom vägen från finska gränsen till St Petersburg och vidare mot Moskva håller god standard. Vägarna på landsbygden kan vara mindre bra, men ifall man anpassar hastigheten till väglaget och inte har en alltför ömtålig bil så är det sällan några problem. Har man möjlighet att undvika körning i de större städerna så kan det rekommenderas pga den mycket intensiva trafiken, framför allt dagtid.

Ryska bilar är så gott som alltid försedda med larm, så ifall man inte vill att ens egen bil snabbt ska bli en av tjuvarnas favoriter så är larm att rekommendera.

Lada 110, Parkerad på Liteyney Prospekt i St Petersburg
Lada 110, en populär bil på de ryska vägarna, numera ersatt av Lada Priora.
(Tidigare pris i Sverige ca 95 000 kr.)

Motormännen har bra bilresefakta om vad som gäller för att köra bil i olika länder. Informationen för Ryssland, Vitryssland och Ukraina kräver dock medlemsskap. Organisationen Barentsroad har också sammanställt en mycket bra broschyr - Att köra bil i den ryska delen av Barentsregion, som ger en hel del värdefull information om tullbestämmelser, trafikregler, skyltar m.m. och är läsvärd för alla som har för avsikt att köra bil i Ryssland och inte endast de som ska köra i barentsregionen.

Relaterade länkar
Motormännen - Fixar internationellt körkort.
Ingonord - Bilförsäkringar för Ryssland för såväl svenska som finska bilar.
ViaMichelin - Planera resvägen och se körtsträcka.Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm