Night Watch på bio just nu

Ryska succé filmen Night Watch går just nu på bio i Sverige. Filmen har i Ryssland slagit alla besöksrekord och har av många filmkritiker jämförts med filmer som Star Wars, Sagan om Ringen och The Matrix.

Night Watch bygger på den första i en serie av tre fantasy böcker skrivna av Sergei Lukjanenko. Handlingen utspelar sig i Moskvas utkanter, där det pågår en kamp mellan ljusa och mörka, vilka bägge har övermänskliga krafter. För att hindra att nya strider tar fart mellan de bägge sidorna har den ljusa sidan en nattpatrull och den mörka sidan en dagpatrull, vilkas uppgift är att bevara lugnet mellan de bägge stridande grupperna. Lukjanenko har skapat en fantasy värld full av övernaturlighet, vampyrer och annat läskigt och Night Watch innehåller mycket mer specialeffekter än någon annan ryskproducerad film. Mer än 20 stycken effektföretag från både Ryssland och Ukraina krävdes för att skapa alla effekterna.

För regin av Night Watch står Timur Bekmambetov, som under de senaste 15 åren syslat med reklamfilm. Han uppskattar att filmen skulle ha kostat mellan 25-30 miljoner dollar att spela in i USA, men då filmen nu är gjord i Ryssland så har filmen kunnat göras för en kostnad som är flera gånger lägre, och då bjuder filmen ändå en rollista med skådespelare som Jurij "Gosja" Kutsenko, (Antikiller), Alexei Tjadov (Vojna) och Ilja Lagutenko (sångare i Mumij Troll).

Den andra filmen Dnevnoj Dozor (Day Watch) i triologin går just nu på bio i Ryssland och har fram till dagens datum setts av mer än 6 miljoner biobesökare och spelat in rekordsumman 26 miljoner dollar.

Tyvärr verkar Night Watch endast visas i Stockholm. En recension av filmen finns naturligtvis bland filmtipsen här på Ryssland.net.


Recension: Night Watch

Tillbaka