Hur mycket kostar det att leva i Ryssland?
Både Aftonbladet och the Economist Intelligence Unit's har under den gånga månaden presenterat undersökningar på hur mycket det kostar att leva i olika länder.

Aftonbladet har tillsammans med konsultföretaget ECA tagit fram ett priskollsindex, på hur mycket det kostar som turist i olika länder. De har gjort sina beräkningar på typiska turistvaror men inte tagit hänsyn till boende i sin undersökning. Sverige utgör basen i deras undersökning och har ett värde på 100. Ryssland har i beräkningen visat sig vara något dyrare än Sverige med ett värde på 101,4, ner 11 procent från föregående år. Ryssland är därmed det 10e dyraste landet i undersökningen. Dyrast är Japan med 140,3 och billigast är Egypten med 45,5. De andra länderna i östersjöområdet visar sig vara betydligt billigare än Ryssland. Estland, Lettland och Litauen har uppnått värden runt 70 och Polen på endast 61.
(Källa: Aftonbladet, 2003-07-07)

The Economist Intelligence unit, vilket är ett syster företag till the Economist, har räknat på hur mycket det kostar att bo i olika städer. Utgångspunkten är New York som givits ett värde på 100. Här har Moskva uppnått värde 88 vilket resulterar i en 36e plats, på samma kostnadsnivå ligger t.ex. Shanghai. St Petersburg har uppnått ett värde på 73 vilket givit en 74e plats, med en prisnivå jämförbar med bl.a. Toronto. Dyrast i denna undersökning är inte helt oväntat Tokyo med ett värde på 137, nästan dubbelt så dyrt som St Petersburg.
(Källa: The St Petersburg Times, 2003-07-29)

Även ifall bägge dessa undersökningar får Ryssland att framstå som ganska dyrt så finns det en hel del som inte bara är billigt i Ryssland utan ordentligt billigt. Några exempel:

Big Mac och Company, 67 Rubel, 18 kr.
Big Mac utan tillbehör, 41 Rubel, 11 kr.
Coca Cola 0,5 liter 16 Rubel, 4,3 kr.
Bensin 95 oktan, 11 Rubel, 2,9 kr.
Resa med tunnelbana 7 Rubel, 1,9 kr.
Öl 0,5 liter, från 10 Rubel, 2,7 kr.
Vodka 1 liter, 140 Rubel, 37 kr.
CD skivor (ryska artister) 120 Rubel, 32 kr.
Klippning, 200 Rubel, 53 kr.

Dessa priser är från St Petersburg under den gångna veckan, priserna på olika produkter varierar dels mellan olika städer men också mellan inköpsställen. Priserna avser butikspriser. Gymabonnemang, märkeskläder, utländska viner, restaurangbesök och hotellnätter är däremot några av de produkter som kan vara ganska dyra, men även bland dessa produkter finns prisvärda alternativ.
Tillbaka