Kinorurik - Rysk filmfestival 18-28 mars i Stockholm och Uppsala

Då är det återigen dags för den årliga ryska filmfestivalen Kinorurik. Festivalen går av stapeln den 18 mars och pågår till och med den 28 mars. Som vanligt så är det en kavalkad av bra filmer som kommer att avverkas under festivalen.

En av filmerna detta år är Stiljagi (Hippsters) som är en av förra årets mest uppmärksammade ryska filmer. Stiljagi hade premiär i Sverige redan på Stockholm International Film Festival tidigare i år och har även gått att se i Telias digital TV. I Stiljagi är det heller inte mindre än fjärde gången som den svenska publiken får se Oksana Akinsjina. Hon är förstås mest känd för rollen som Lilja i Modyssons Lilja 4-Ever men har även huvudroller i Wolfhound och Systrar som båda är släppta på DVD i Sverige.

En annan både omtalad och påkostad film är Taras Bulba, ett historiskt actiondrama regiserat av Vladimir Bortko. Vladimir Bortko har tidigare regiserat både Mästaren och Margarita och Hundens hjärta som båda visades i den svenska TV-kanalen Axess TV förra året.

Rysslands första slasher S.S.D. har också letat sig fram till filmfestivalen och kanske är något att se för den som gillar filmer som The Saw och Scream. S.S.D. har också en ganska så intressant historia. Filmen Laskoviy May handlar om en 80-talets populäraste popgrupper i Ryssland. En annan riktigt bra film som redan tidigare visats på Kinorurik men som nu visas i repries är krigsfilmen The Star. Det verkar också vara tradition på Kinorurik att visa någon film med skådespelaren Andrej Panin och honom får vi i år se i filmen Svolochi (Bastards).

Samtliga filmer på festivalen visas med engelsk text. För mera information om såväl filmer som program i övrigt ta en titt på Kinoruriks webbsida.

Årets filmer
The Star - Zvezda
Taras Bulba - Taras Bulba
Laskoviy May - Laskoviy May
Ward number 6 - Palata nomer 6
Crawfishlike - Kakraki
Strayed - zabludivsjijsja
Hipsters - Stiljagi
Bastards - Svolotji
Tambourine, Drum - Buben, baraban
Battle for Berlin - Bitva za Berlin
S.S.D (Horror Stories of a Soviet Childhood) - S.S.D.
Adventures of Alenushka and Erema - Prikljutjenija Aljonusjki i Erjomy
Song from the Southern Seas - Semja


Webbsida: Kinorurik
Tillbaka