Ryssland.net logo

Resereportage Sotji Ryssland 2004

Ryska Sotji är säkert en okänd turistort för de flesta här i Sverige, ändå är det en av svarta havets mest välbesökta turistorter under sommartid. Staden som har 350 000 invånare ligger inträngd mellan de kaukasiska bergen och svarta havet, bara någon mil från gränsen till Georgien. Till skillnad från andra turistorter vid svarta havet, t.ex. de i Ukraina eller Bulgarien så är det inte många turister från Västeuropa som hittar hit.

Reka Sotji
Reka Sotji

48 timmar tågresa till Sotji

Det smidigaste sättet att ta sig till Sotji från Sverige är att flyga via Moskva. Vi har dock valt att ta oss till Sotji med tåg vilket är det färdmedel de flesta ryska turisterna anländer med. Vi startar vår Sotji resa med tåget från St Petersburg, biljetterna i den öppna vagnen kostar oss 650 kr t/r per person, inte illa då resan tar två dygn i vardera rikting.

Standarden på tåget är inte lika hög som på X2000 men ändå helt okej. Undantaget är den brits jag ska till att sova på som endast är 160 cm på längden, vilket är minst 20 cm för kort. Under vår resa till Sotji har vi en ung serviceinriktad tjej som jobbar som vagnsvärdinna och det är henne vi har att tacka för att det är rent och städat i vagnen under resans gång.

Tåget på resan ned saknar restaurangvagn. Men tåget stannar till vid stationerna och på perrongerna finns det mesta att köpa. Vi provar kotletter med potatis vid en av stationerna, och för priset av åtta kronor smakar det riktigt bra. Dessutom finns hetvatten att tillgå i vagnarna för den som vill göra nudlar eller te. Då våra tepåsar tagit slut beställer vi kaffe med grädde från vagnsvärdinnan till ett pris strax under tre kronor, och då får vi även kaffet levererat till våra platser. Kanske något för SJ att ta efter.

Resan från St Petersburg till Sotji erbjuder inte så mycket att se annat än små byar med trähus, somliga står upprätta medan andra verkar vara byggda innan det fanns vattenpass. De sista timmarna av resan är dock mera intressanta då tåget går över bergen och till sist längs med den ryska svarta havskusten.

Sotji

Efter 48 timmars tågresa känns det skönt att kliva av tåget i ett stekhett Sotji. Vi har bokat ett dubbelrum på hotell Moskva i centrala Sotji för vilket vi betalar 250 kronor per dygn. Dusch, TV och kyl finns på rummet. Det som saknas är air-condition så det blir till att sova med öppen balkongdörr, vilket resulterar i att det kommer in en hel del buller från den vältrafikerade gatan utanför.

Hotell Moskva by night
Hotell Moskva by night.

Stranden som ligger några minuters promenad från vårt hotell visar sig vara förvånansvärt välstädad. Solstolar finns att hyra, och det är nog inte någon dum affärside, då stranden är fylld av småsten. Vi lägger oss dock på varsitt badlakan, men bestämmer oss ganska snabbt för att ta ett dopp. Det 27 gradiga vattnet känns lite kallt till en början, men då man väl doppat sig är det bara skönt. Vattnet här är väldigt salt, så man bör helst undvika kallsupar.

På stranden finns trampbåtar och vattenskotrar att hyra, och längs med strandpromenaden finns gott om marknadsstånd, småbutiker och naturligtvis utekaféer. Här kan man köpa en Coca-Cola för under tre kronor eller en fruktbägare för tio. Men det bästa är kanske att man kan köpa en riktigt god rysk glass för två kronor.

Strandpromenaden i Sotji Ryssland
Sotjis strandpromenad.

Lite längre bort från vårt hotell finns en annan strand med sand istället för sten. Hit går vi då det blåst upp på havet, vi möts av häftiga vågor som är två meter höga och helst skulle man bara vilja kasta sig ut i vattnet, men av säkerhetsskäl råder nu badförbud på hela stranden, och ingen står längre än någon meter ut i vattnet. Så vi får nöja oss med att titta på vågorna.

Härliga vågor i Sotji
Då vågorna i ryska Sotji är som bäst råder det badförbud.
Foto: Nadja Issaeva

Restaurang och nöjesliv i Sotji

Då mörkret faller på så fylls den några kilometer långa strandpromenaden i Sotji av festsugna turister. Det råder en härlig stämning med mycket liv och rörelse. Strandpromenaden rymmer gott om utekaféer, shower och nattklubbar. Utekaféerna serverar vin för 25 kr litern. Men trots prisnivån som är betydligt lägre än på många andra europeiska turistorter så går det lugnt och sansat till och några odrägligt fulla turister ser vi faktiskt inte till någon enda gång under vår vistelse i Sotji.

På vägen tillbaka till vårt hotell hör vi plötsligt högljudd musik komma närmare, men det är inte ryska raggare som är ute och åker. Det är nattklubben "Vosmoe Nebo" på svenska "Åttonde Himlen" som kommer körandes med en bil med diskjockey och dansöser på flaket. Bilen snurrande runt Sotji såväl dag som natt och emellanåt sänkte discjockeyn ned musiken för att berätta - "detta är Åttonde Himlen", något han aldrig missade att göra då bilen svängde förbi utanför vårt hotell.

Vosmoe nebo - Nattklubb i Sotji
Aggresiv reklam för nattklubben "Vosmoe Nebo" på svenska "Åttonde Himlen".

I centrum av Sotji ligger Park Riviera som är en av Rysslands största nöjesparker, här finns radiobilar, bergodalbana, pariserhjul, gatukök, popcorn och allt annat man förväntar sig av en nöjespark. Atmosfären är avslappnad och kvällsluften precis lagom varm, så att karusellerna inte är i klass med Gröna Lund gör faktiskt inte så mycket.

En stor del av nöjet med att resa är att besöka olika restauranger och kanske prova på något nytt i matväg. Sotji gör knappast någon besviken på denna front.

Mc Donalds, Sotji/Sochi
Det finns gott om bra restauranger i Sotji, så man är inte utlämmnad till att äta på Mc Donalds.

Bästa maten serverades vi på den kaukasiska restaurangen Starij Bazar. Vid första besöket provade jag en shaslik (grillspett) med pommes, morötter, rödkol, lök och adjika (stark tomatsås) till vilken jag valde en stor flaska Pepsi, min partner beställde in stekt forell med ris och grönsaker till vilket hon drack vitt vin. Till detta beställde vi även in en stor (dryga halvkilot) hatjapuri med ägg och ostfyllning, ett georgiskt bröd som riktigt smälter i munnen. Portionerna var väl tilltagna och maten en riktig smakupplevelse, notan för detta kalas hamnade på 130 kr. På scenen pågick samtidigt en kaukasisk dansshow som var mycket imponerande. Hit blev det förstås att gå tillbaka fler gånger.

En annan trevlig restaurang som vi besökte var restaurang Sokol. Sokol erbjöd en häftig medeltida inredning och mycket god mat. Prisnivån var dock betydligt högre än nyss nämnda Starij Bazar. Sokols meny rymmer både mat och vin i de högre prisklasserna, vissa av restaurangens viner kostade över 3000 kr, vilket är lika mycket som en månadslön i Ryssland. Men allt i menyn var inte lika dyrt så åtminstone med svenska mått gick det att äta både gott och billigt här.

De största portionerna fann vi på en av restaurangerna vid ån Sotji. Priserna var, vilket är ganska vanligt här, satta per 100 gram. Priserna låg på en rimlig nivå men det visade sig att minsta portionen kött var 600 gram. Att beställa in en halv portion gick inte. Nåja vi delade på en portion kött istället vilket blev ganska lagom. Men kollar man hastigt i menyn och inte känner till systemet med prissättning per 100 gram (ganska många restauranger sätter ut priserna per hundra gram), kan det nog hända att man får en portion som är både större och betydligt dyrare än vad man förväntat sig.

I ett försök att fly undan värmen ett tag gjordes även ett besök på Sotjis Stereokino (3D bio). Här hade jag kunnat slagit vad om allt jag ägde på att gänget framför oss bestående av tre vuxna och två småbarn skulle gå långt innan filmen slutade, konstigt nog upplyste inte biljettförsäljaren dem om vad filmen handlade om. Då det gick upp för dem att det var Hajen 3D vi såg, som naturligtvis är mycket passande att visa på en badord som Sotji, så kände de sig förstås väldigt lurade.

Utflykter i ryska Sotji

Vill man ge sig ut på utflykter och äventyr så är Sotji ett utmärkt ställe att åka till. Man kan t.ex. besöka olika vattenfall och grottor, åka på jeepturer i bergen eller besöka Krasnaja Poljana (röda dalen) som förövrigt vintertid erbjuder den bästa utförsåkningen i Ryssland, här brukar bland annat president Putin åka skidor om vintrarna. Putin är förövrigt en frekvent gäst i Sotji även sommartid. Säljare som säljer dessa utflykter står lite varstans i Sotji, och prisnivån för de olika utflykterna är rätt så låga.

Vi väljer dock att på egen hand ge oss av till Delfinariet som ligger en bit utanför Sotji, där delfiner, vitvalar och sjölejon bjuder på show tillsammans med en mycket duktig speaker, som mycket väl hade kunnat jobbat som stand-up komiker i TV. Men talar man inte ryska så är showen intressant även utan speaker.

Delfinarium Sotji Ryssland Delfinarium Adler/Sotji
Delfiner in action på Sotjis delfinarium.

Därefter gör vi ett försök att på egen hand besöka Gora Akhun, Sotjis högsta punkt, men får nog rekommendera den som tänkt att göra samma sak att istället köpa en utflykt. Vi tar oss med kollektiva färdmedel till ett på kartan närligande område men då höjdskillnaden inte var synlig på kartan så visar det sig att vi står på ett helt annat berg. Fågelvägen är det förstås nära, men för oss återstår det 1,5 mil, vilket slutar med en taxitur. Innan vi hunnit finna en taxi går vi förbi en skylt där det står Stalins datja, vilket blir en intressant liten avstickare.

Utanför datjan står en man i vaktkläder som genast ropar åt oss då han ser att vi är på väg in. Han berättar att man endast kan besöka datjan ifall man kommer med en guidad grupp. Någonting i hans röst säger oss att han ändå är bered att släppa in oss, så vi vänder inte om direkt. Mycket riktigt, kort därefter inleder vakten en konversation och berättar lite om datjan samt att inträdet kostar 100 rubel per person, men att man som sagt bara kan gå in som grupp. Jag svarar med ett "hmm" men menar nog mer "hur gör vi då?" och får svar på det senare och det slutar med att vi bägge blir insläpta för 100 rubel.

Taxifärden upp på Gora Akhun är en hissnade upplevelse, vår taxichaufför pressar den gamla Ladan till max uppför de slingriga bergsvägarna och kör om alla som dyker upp framför honom. Vi kan inte göra mycket annat än att hålla i oss i kurvorna och hoppas att vi inte krockar, vilket vi är mycket nära att göra vid ett flertal tillfällen.

Väl uppe så visar det sig att utsikten från Sotjis högsta punkt är helt enorm och molnen som går att se lite längre bort befinner sig knappast på mycket högre höjd än vad vi själva gör. Då vi beskådat utsikten så står vår taxichaufför nere och väntar på oss. Nu ska vi inte bara ner från berget utan hela vägen tillbaka till vårt hotell. Under den återresan kör vår taxichaufför om fler sportbilar, än vad vi ser på ett helt år hemma i Sverige.

Utsiktstorn, Gora Akhun i Sotji Ryssland
Utsiktstorn, Gora Akhun i Sotji Ryssland

Om trafiken bör också nämnas att så gott som alla trafikljus blinkade gult i stort sett hela tiden då vi var i Sotji. Inte helt roligt då man ska till att gå över gatan, speciellt som trafiken är mycket intensiv. Utanför vårt hotell, samt på några andra ställen fanns dock gångtunnlar att gå i. Så skulle man vilja åka hit med barn, så bör man välja ett av hotellen som ligger alldeles invid strandprommenaden.

Shopping i Sotji

I gallerian i centrum av Sotji trängs massor av småbutiker och kaféer. Ett besök här är förstås obligatoriskt då man besöker Sotji. Fortsätter man sedan en liten bit till där gallerian slutar så tar istället en marknad vid. Både gallerian och marknaden har en hel del att erbjuda den som gillar shopping.

En av de mest intressanta butikerna, åtminstone för den som är fotointresserad är Zenitbutiken som ligger på gallerian. Butiken säljer rysk optik av märket Zenit, här kan man köpa en ny systemkamera inklusive optik för endast 500 kronor. Även teleskopen verkar vara riktigt billiga.

Priser i Sotji Ryssland
Vin från 9 kronor per liter
Vosmoe nebo, Ulitsa Ordzjonikidze 24
Vodka 30 kronor per liter 4
Ryska cigaretter 2 kronor per paket
Marlboro 7 kronor per paket
Choklad 5 kronor för 100 gram
Zenit Systemkamera 500 kronor

På en av gatorna i centrum fann vi även att det såldes ryskt te, vilket ska vara världens nordligast odlade te. Säljaren av teet verkade dock ha lite svårt att motivera att det ryska teet var mycket dyrare än t.ex. Lipton för många av de intresserade ryssar som smakade på teet. De flesta ryssarna har en föreställning om att ryska produkter är lite sämre och därför kostar lite mindre än motsvarande importvaror. Vi smakade på teet och konstaterade snabbt att det var värt att betala lite extra för. Det skulle säkert inte vara några större problem att sälja teet till utländska turister, vilka dock än så länge är för få i Sotji.

Leninstaty i ryska Sotji
Det enda som känns riktigt ryskt i Sotji är monumenten av Lenin.

Den som är intresserad av att resa till svarta havet skall också passa på att läsa sommarens resereportage från Krim, Ukraina. Ukraina är numera visumfritt för turistresor upp till 90 dagar. Bland länkarna finns också samlat drygt trettio resereportage från Ryssland.

Adresser i Sotji Ryssland
Hotell Moskva, Kurortnij prospekt 18
Vosmoe nebo, Ulitsa Ordzjonikidze 24
Starij Bazar, Ulitsa Nesebrskaja 4
Sokol, Pereulok Gorjkovo 22
Zenit butiken, Ulitsa Navaginskaja 7

Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm