Vostok Zapad
Betyg: 5 - Mästerverk

Öst Väst - Vostok Zapad

Historien utspelar sig i Sovjetunionen efter det andra världskriget. En rysk man återvänder hem till Sovjetunionen tillsammans med sin franska fru och deras son. Att återvända visa sig inte vara det lättaste då förföljelser fortfarande pågår och då frun kategoriskt misstänks vara spion. Fruns franska pass rivs sönder redan vid ankomsten, så det finns inte någon återvändo tillbaka till Frankrike. Tiden i Sovjetunionen blir för familjen i första hand en kamp om att komma därifrån.

Huvuddelen av handlingen utspelar sig i Kiev, där familjen flyttar in i en komunalka (delad lägenhet). Där lär de bland annat känna Sasha, en ung komsomolets (ungdomskommunist) som har talang för simning. Sasha blir fruns hopp om att kunna ta sig ut ur Sovjet, samtidigt som mannen har ihop det med grannfrun.

Redan vid ankomsten till Sovjetunionen råkar frun i familjen ut för de första problemen då hon misstänks vara fransk spion, och dessa misstankar kommer att följa henne genom hela hennes vistelse i Sovjetunionen. Som åskadare vet man inte vad som kommer att hända henne eller när, spänningen följer en därför filmen igenom.

Att frun i familjen är franska och har franska som modersmål funkar i denna film riktigt bra utan att det på något sätt känns konstlat och onaturligt. Det är också något som gäller filmen i övrigt som känns mycket trovärdig, såväl då det gäller rollprestationer som scenval och miljöer.

Original titel: Vostok Zapad
Speltid: 117 minuter
Inspelningsår: 1999
Regi: Régis Wargnier
I Rollerna: Oleg Menchikov, Sandrine Bonnaire, Sergei Bodrov Jr., Tatjana Dogileva, Bogdan Stupka, Katrin Denev m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net