Vojna - Krig
Betyg: 4 - Mycket bra

Relaterade länkar:
www.ctb.ru

Vojna - krig

John, en engelsk skådespelare som varit i Georgien för att spela Shakespeare. Tillsammans med sin älskade Margaret har han tillfångatagits av tjetjenska terrorister. Det finns bara ett sätt att komma ifrån det helvete till fångläger där de sitter inspärrade, nämligen genom att någon betalar en stor lösensumma till de tjetjenska terroristerna. Alla försök att ifrån fånglägret skaffa fram denna lösensumma misslyckas.

Under vistelsen i fånglägret får de bägge se hemska saker som t.ex. halshuggningar och fångar som får fingrarna avkapade. Tillsammans med dem sitter även några ryska fångar, bland dem Ivan. Mycket tack vare Ivan lyckas John bli släppt för att skaffa fram lösensumman i England. Han har två månader på sig att fixa fram pengarna och ta sig tillbaka. Två månader under vilken tid han hela tiden vet att ifall detta misslyckas kommer Margaret att mördas. Samtidigt med John släpps även Ivan, med förbehållet att han aldrig någonsin återvänder till Tjetjenien igen.

Ifall John lyckas skaffa fram lösensumman i England finns det bara en som kan hjälpa honom att via Ryssland ta sig tillbaka in i Tjetjenien. Denna enda person är Ivan, och han är inte allt för pigg på att återvända till Tjetjenien.

Alexei Balabanov som tidigare gjort de väldigt framgångsrika Bröder filmerna har även här lyckats väldigt bra. Filmen är genomgående välgjord, och tillhör en av de dyrare ryska filmerna produktionsmässigt. Det förekommer en hel del action och skjutscener, såväl som rena avrättningar i denna film. En av fångarna i lägret spelas av hjälten från Bröder filmerna, Sergei Bodrov Jr, som är en riktig veteran i dessa fångläger, efter att även suttit fängslad i Bergens fånge. (Kavkazkij Plennik).

Musiken i filmen består liksom i Bröder filmerna av rysk rock i absoluta toppklass (Bi 2, Okean Elsi och Vjatjeslav Butisov i Deadushki...).

Är man ute efter en rysk action- eller krigsfilm ska man absolut se denna film.

Original titel: Vojna
Engelsk titel: War
Speltid: 130 minuter
Inspelningsår: 2002
Regi: Alexei Balabanov
I rollerna: Alexei Tjadov, Ian Kelly, Ingeborg Dapkunajte, Sergei Bodrov Jr. m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net