Vij - Spirit of Evil
Betyg: 3 - Bra

Sverige release:
Filmen är släppt som hyrfilm och köpfilm i Sverige.

Vij - Spirt of Evil

Vij är en filmatisering av en Gogol novell. Vij är också en av få ryska skräckfilmer som gjorts. Studenten Choma Brutus tar tillsammans med sina studiekamrater in för natten på en gård. Den gamla värdinnan som äger gården är inte vidare gästvänlig, och låter de tre sova på olika platser. Under natten får Choma ett oväntad besök av den gamla värdinnan som visar sig vara något helt annat än en vanlig gammal dam. Värdinnan visar sig nämligen vara häxa och hon tar med Choma på en flygtur. Då de väl landar lyckas Choma med våld fly från häxan, som då förvandlas till en ung flicka.

Väl tillbaka på universitetet i Kiev får han veta att en ung flicka ligger döendes och hon har bett sin far att Choma ska komma och läsa för henne. Choma har egentligen ingen större lust till detta men det är en del av hans öde och inget han kan smita ifrån.

Filmen är i det hela taget mycket välgjord och är en trevlig och underhållande film. Skådespelarna är duktiga och stundvis skulle man kunna tro att filmen är gjord betydligt senare än 1967. Specialeffekterna i filmen är bra gjorda för att vara nästan 40 år gamla och bidrar till en skön stämning i filmen. Däremot blir filmen aldrig speciellt skrämmande, så vill man bli skrämd av den är kanske det bästa att se filmen en regning och blåsig höstkväll då man är ensam hemma.

Original titel: Vij
Engelsk titel: Viy - Sprit of Evil
Speltid: 78 minuter
Inspelningsår: 1967
Regi: Georgi Kropachyov & Konstantin Yershov
I Rollerna: Leonid Kuravljov, Natalia Varley m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net