Vozvrasjtjenie - Återkomsten
Betyg: 4 - Mycket bra

Sverige release
Filmen har gått på bio och är släppt som hyrfilm och köpfilm i Sverige.

Vozvrasjtjenie - Återkomsten

Två unga bröder Andrei 13 och Ivan 11 överraskas av deras faders plötsliga återkomst. Fadern har de inte sett sen dess de var riktigt små, och det är endast från gamla foton som de kan känna igen honom. Fadern tänker ta med de bägge sönerna på en resa redan nästa dag. Så det är inte mycket de bägge vet om sin far då de tre tillsammans ger sig iväg. Bilen har de lastat med allt det nödvändiga inklusive fiskeutrustning. Det de bägge bröderna tror ska bli en fiskeresa visar sig dock inte bli riktigt vad de föreställt sig. Fadern visar sig inte vara främmande för en sträng uppfostran av de bägge bröderna, vilket gör den yngre och redan skeptiske brodern ännu mera skeptisk till faderns återkomst. Den äldre av bröderna har dock en mera positiv inställning till sin far.

Under resans gång får de bägge pojkarna både fiska, tälta och åka motorbåt, men de får också uppleva faderns mera negativa sidor. Det är många frågor som väcks hos de bägge pojkarna under resans gång, var har t.ex. fadern hållit hus och varför har han nu valt att komma tillbaka? Det är emellertid många av brödernas frågor som aldrig får något svar.

Återkomsten är en ganska mörk film med en hel del mystisk. Frågor som väcks i filmen förblir ofta obesvarade. Det går långa stunder mellan skådespelarnas leenden och i de flesta scenerna lyser solen med sin frånvaro. Scenerna pryds istället med grå moln, störtregn, åska och en härlig mystik, lite i stil med mystiken i t.ex. Donnie Darko. Mycket gladare blir man väl heller inte av att veta att den äldre av de två bröderna, Vladimir Garin drunknande två månader innan filmen visades på filmfestivalen i Venedig. Mera glädjande är det istället att veta att filmen fick både guldlejonet och en utmärkelse för bästa utländska film under samma festival. Återkomsten är i Ryssland rekommenderad från 15 år.

Original titel: Vozvrasjtjenie
Engelsk titel: The Return
Speltid: 105 minuter
Inspelningsår: 2003
Regi: Andrei Zvjagintsev
I Rollerna: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Natalia Vdovina, Konstantin Lavronenko m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net