The Cuckoo - Kukusjka
Betyg: 4 - Mycket bra

Sverige release
Filmen visades på filmfestivalen KinoRurik 2004 i Stocholm/Uppsala. Filmen borde förutom från Ryssland gå att få tag på i Finland.

The Cuckoo - Kukusjka

Kukusjka utspelar sig under andra världskrigets slutskede, men är ingen klassisk krigsfilm. Filmen handlar om hur en ung samisk kvinna boende i gränslandet mellan Ryssland och Finland tar hand om en rysk och en finsk soldat.

Finnen har föga intresse av att vara delaktig i något krig och vill resa tillbaka hemåt när han träffar den samiska kvinnan som vårdar den skadade ryska soldaten. Den ryske soldaten ser finnen som en fascist och försöker redan tidigt döda honom. Trots att de bägge soldaterna inte kan lita på varandra och trots att alla tre talar olika språk och inte kan förstå varandra så dröjer de bägge männen kvar hos kvinnan.

Filmen är regisserad av Alexander Rogoshkin som tidigare gjort komedier som "Den ryska jaktens egenheter - Osobennosti natsionalnoj ohoti". Temat i denna film är dock betydligt allvarligare och mindre skämtsamt än i Den ryska jaktens egenheter och dess uppföljare. Det betyder dock inte att Rogoshkin valt att avstå från humor. Situationens allvar till trots så rymmer filmen gott om komiska moment, varav de flesta har sin grund i språkförbistringen mellan de tre. Däremot saknas naturligtvis alla galna upptåg som kännetecknar många av Rogoshkins tidigare filmer.

Både Ville Hapasalo och Viktor Butjkov har spelat med i ett antal av Rogoshkins tidigare filmer och gör även här en bra insats. Men mest intressant är nog tidigare okända Anni-Kristiina Juusos insats som den samiska kvinnan. Tillsammans lyckas det med att göra filmen både skämtsam och allvarlig på samma gång.

Original titel: Kukusjka
Engelsk titel: The Cuckoo
Speltid: 99 minuter
Inspelningsår: 2002
Regi: Alexander Rogoshkin
I Rollerna: Anni-Kristiina Juuso, Ville Hapasalo, Viktor Butjkov m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net