Siberian Education

Siberian Education - Educazione Siberiana

Siberian Education eller Educazione Siberiana som är dess origianltitel är en italiensk film som utspelar sig i Transnistrien mellan Ukraina och Moldavien. Den handlar om två bröder, Kolyma och Gagarin som växer upp inom Urka klanen. En kriminell klan med medlemar av sibiriskt urprung.

De båda bröderna väljer olika vägar att gå i livet även om båda bröderna redan som små skolas in i den kriminella världen och ingen av dem egentligen tar sig ur den. Kolyma väljer att följa Urka klanens regler och kultur. Gagarin väljer däremot att gå sin egen väg, vilket gör att han inte begränsas av de regler som finns inom klanen.

En ung tjej vid namn Xenya fångar båda brödernas intresse. För Kolyma kommer hon att beteckna den omöjliga kärleken då han tilltalas av hennes utseende men inser att det aldrig kan bli dom två eftersom då Xenya är intelektuellt efterbliven. Då bröderna slutligen ställs emot varandra så är det dels på grund av Xenya och dels på grund av Gagarins val att gå sin egen väg och strunta i de regler och den kultur som finns inom klanen.

Filmen utspelar sig i en kriminell värld full av olika kriminella subkulturer. En värld som påminner lite om hur Moskva gestaltas i de populära ryska actionfilmerna Antikiller I-III. Här finns knark, korruption och ungdomsgäng och platserna där bröderna befinner sig är scen för mord, slagsmål och våldtäkter.

De båda bröderna spelas av förhållandevis okända skådespelare, Arnas Fedaravicius och Vilius Tumalavicius. Mer kända namn är däremot Peter Stormare och John Malkovich som är några av de vuxna inom Urka klanen och förebilder främst för Kolyma.

Siberian Education bygger på en bok (självbiografi) av Nicolai Lilin som själv är uppvuxen i regionen men numera bor i Italien. Boken finns översatt till svenska under titeln Sibirisk uppfostran.

Det finns otaliga filmer inspelade i väst som på det ena eller andra sättet handlar om kriminalitet i forna Sovjet. Vanligtivs utspelar sig handlingen i Ryssland och inte som i denna som utspelar sig i Transnistrien (Moldavien). Ofta tilltalar denna typ av filmer en viss publik men för den som gillar den här typen av filmer så är detta helt klart en av de bättre.

Titel: Siberian Education
Original titel: Educazione Siberiana
Speltid: 110 minuter
Inspelningsår: 2013
Regi: Denis Kuklin, Lev Mariupolskij
I Rollerna: Arnas Fedaravicius, Vilius Tumalavicius, Eleanor Tomlinson, Jonas Trukanas, Vitalij Porshnev, Peter Stormare, John Malkovich, Arnas Sliesoraitis, Pijus Grude m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net