Schizo - Sjiza
Betyg: 4 - Mycket bra

Schizo - Sjiza

Schizo är en ganska tragisk kazakstansk/rysk film vilken handlar om femtonårige Schizo vars riktiga namn är Mustafa. För Schizo är skolan ett helvete och istället för skolan väljer han därför att jobba åt sin styvfar. Arbetet handlar om att söka upp utmanare till illegala boxningsmatcher.

Redan tidigt i filmen får vi se en av dessa utmanare gå upp i ringen mot en ersättning som är rena skämtet. Riktiga pengar kan det bli tal om endast ifall han vinner matchen. Men chanserna att vinna är i det närmaste obefintliga då han blivit utsedd att delta, endast för att arrangörerna är säkra på att han förlorar. Vinstpengarna som hägrar är visserligen inte så dåliga, men insatsen för denna unga man är så mycket högre.

Utmanaren slås medvetslös och blodig i denna match och avlider senare av skadorna. Han hinner dock lämna över sitt arvode till Schizo som ombeds lämna dessa till hans fru, som bor i utkanten av byn tillsammans med deras son. Schizo överlämnar pengarna och blir samtidigt förälskad i frun, som är betydligt mycket äldre än han själv.

Människorna och även miljöerna är i denna film trasiga och deprimerande. Våldet är rått och brutalt. Ryska Total DVD skrev att de som tyckte om Bröder och Systrar filmerna nog också skulle tycka om denna film. Men det finns en väsentlig skillnad mellan dessa filmer och Schizo det är att Schizo saknar all den charm som gjorde dessa filmer så populära. Istället visar denna film upp ett trasigt och söndrigt samhälle med desperata människor och brutalt och realistiskt våld, och filmen följer även upp med konsekvenserna av detta våld, vilket resulterar i jobbiga scener som inte alls lämpar sig för den lite yngre publik som Systrar vände sig till. Det känns istället mer rätt att dra paralleller med Lilja 4-Ever.

Hur som helst är detta en stark film som tagits ut att tävla i ett antal internationella filmfestivaler, där filmen också haft stor framgång. För regi står Kazakstanska Guka Amarova, ett hittills ganska okänt namn, hon har tidigare gjort några kortfilmer och var även inblandat i produktionen av Systrar. Producenterna som är hela tre stycken är utgörs däremot av desto tyngre och mer kända namn, Sergei Bodrov (Bergens fånge, Bears Kiss), Sergei Selyanov (Bröder, Kriget) och Sergei Azimov.

Original titel: Sjiza
Original titel: Schizo
Regi: Guka Amarova
Speltid: 106 minuter
Inspelningsår: 2004
Huvudroller: Olzjas Nusuppaev, Eduard Tabisjev, Olga Landina, Bachytbek Bajmuchanbetov, Viktor Suchorukov m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net