Progulka - Prommenaden
Betyg: 2 - Godkänt

Promenaden - Progulka

Filmen börjar med att Olga hoppar ur en bil i centrala St Petersburg. Främlingen Aleksej är snabb att ta kontakt med henne. Filmen fortsätter sedan med en 25 minuter lång promenad längs St Petersburgs huvudgata Nevskij Prospekt. Därefter sluter Aleksejs vän Petja upp och sällskapet fortsätter sedan promenaden runt halva St Petersburg.

En skakig kameralins följer de tre ungdomarna genom staden och dokumenterar deras känslor och tankar. Gata upp, gata ned, över broar och upp i torn och hela tiden hoppar och skakar bilden precis så som om det vore en av grannens semesterfilmer.

Filmens kvalitéer ligger i dess sätt att skildra ungdomarnas känslor och tankar, genom ungdomarnas dialoger och kroppsspråk. Här uppfyller skådespelarna sina funktioner och Irina Pegova som spelar Olga fick också pris för bästa kvinnliga huvudroll i Viborgs filmfestival "Okno v Evropu" 2003.

Progulka lyckas på ett naturligt, realistiskt och fördomsfritt sätt porträttera dagens St Petersburg och dess ungdomliga del av befolkningen. Samtidigt som huvudrollsinnehavarna på ett trovärdigt sätt upplever hela spektrumet av olika känslor under filmens gång.

Att filmen är filmad frihand gör att den påminner lite om Sokurovs Ryska Arken samtidigt som den är mera ungdomlig och levande. Skillnaden är dock den att då Sokurov hade tillgång till hela Eremitaget och full kontroll över alla statister, så är Progulka inspelad i centrala St Petersburg med en halv miljon ofrivilliga statister. Lägg därtill till nästan lika många bilar som dessutom ofta passerar i högt tempo mellan kameralins och skådepelare.

Att skådespelarna går igenom halva St Petersburg betyder inte att man får se speciellt mycket av St Petersburgs sevärdheter, ofta skymtar de bara förbi i förbifarten, samtidigt som linsen fokuserar på någon av skådespelarnas fötter eller är vänd i en annan riktning. Däremot ger filmen en levande och samtidigt realistisk bild av St Petersburg, med mycket folk i rörelse och olika evenemang.

Slutet av filmen är lika intressant som det är oväntat. Dessvärre är det nog inte alla som orkar titta ända till slutet, en och annan lär nog få huvudvärk långt innan filmen närmat sig sitt slut. För även om filmen blivit levande genom sättet den är filmad på så blir det också väldigt jobbigt att se 90 minuter genom en skakig kameralins, som dessutom ofta filmar rätt igenom St Petersburgs intensiva trafik.

En del av filmens styrka ligger i det sätt filmen är filmad på, men tyvärr också dess stora svagheter, och frihandsfilmning fungerar av naturliga orsaker inte lika bra i St Petersburgs intensiva trafik som inne på ett tyst museum. Tyvärr så är det också något som drar ner helhetsintrycket av en annars intressant film. Det här är också det närmaste man kan komma St Petersburg utan att besöka staden på riktigt.

Original titel: Progulka
Engelsk titel: The Stroll
Speltid: 90 minuter
Inspelningsår: 2003
Regi: Aleksej Utjitel
I Rollerna: Irina Pegova, Pavel Barsjak, Evgenij Tsiganov, Evgenij Grisjkovets

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net