Nattens Väktare - Night Watch - Nochnoj Dozor. Regi: Timur Bekmambetov
Betyg: 4 - Mycket bra

Sverige release
Biopremiär Januari 2005. Filmen är släppt som hyrfilm och köpfilm i Sverige (DVD och Blu-Ray).

Officiell sida och trailer

Night Watch - Nochnoj Dozor

Night Watch hade biopremiär den 8 Juli 2004 i Ryssland. Tre veckor senare hade filmen setts av över 4 miljoner biobesökare i Ryssland, Ukraina och Kazakstan. Besöksrekord inte bara för en rysk film, utan för alla kategorier.

Filmen bygger på den första i en serie av tre fantasy böcker skrivna av Sergei Lukjanenko. Handlingen utspelar sig i Moskvas utkanter 2004 där det pågår en kamp mellan ljusa och mörka.

Tusen år tidigare upprättades ett fredsfördrag mellan den ljusa och den mörka sidan. Då bägge sidorna var lika starka fanns det ingen anledning att slåss för ingen skulle någonsin kunna vinna. För att hindra att nya strider tar fart mellan de bägge sidorna har den ljusa sidan en nattpatrull och den mörka sidan en dagpatrull, vilkas uppgift är att bevara lugnet mellan de bägge stridande grupperna.

De bägge grupperna, ljusa och mörka, kallar varandra för "inojer" (svensk böjning av ryska inoj), eller på ren svenska "de andra". Legenden talar om en kommande stor inoj, vilken kommer att ha starkare krafter än vad de vanliga ljusa eller mörka innerna har. Om denna kommande stor inoj väljer den ljusa sidan kommer denne att kunna avgöra striden till de ljusas fördel, men om denne istället väljer den mörka sidan så kan striden avgöras till deras fördel.

Det som kanske främst utmärker Night Watch från andra ryska filmer är specialeffekterna. Filmen innehåller så mycket specialeffekter att det inte fanns något effektföretag i Ryssland som ensamt hade resurser att skapa alla effekter. Lösningen blev istället att låta fler än 20 olika företag från både Ryssland och Ukraina skapa effekterna för Night Watch. Resultatet då? Jo resultatet är mycket bra, så bra att många filmkritiker har jämfört Night Watch med filmer som Star Wars, Matrix och Blade.

Budgeten för filmen sägs ha varit ungefär 4 miljoner dollar vilket är småpengar jämfört med vad liknande Hollywood produktioner kostar. Men då är naturligtvis arvoden både till datorgrafiker och skådespelare betydligt lägre i Ryssland än i Hollywood. Regissören Timur Bekmambetov uppskattar att filmen skulle ha kostat 25-30 miljoner dollar att spela in i USA.

Men som alltid annars så är det sällan det räcker med bara en massa häftiga effekter för att en film ska bli bra. Night Watch bjuder även på en bra story, duktiga skådespelare, spänning, ett poppigt soundtrack och en hel del humor. Men förmodligen hade den vunnit på att vara mer läskig och mindre rolig, det känns som om Night Watch hamnar lite mellan Blade och Harry Potter. Tio-tolvåringarna jublar förstås, även om de nog får vänta tills någon snäll förälder hyr filmen åt dem, för det blir nog 15-års gräns på bio.

Men bortsett att filmen känns lite för snäll så är detta en mycket bra film och efter att ha sett första Night Watch så ser man fram emot uppföljaren Day Watch. Amerikanska Fox har köpt rättigheterna till filmerna utanför Ryssland och filmen går just nu på bio i Sverige under titeln Night Watch. Tyvärr verkar filmen endast gå i Stockholm. Eventuellt släpps filmen senare på DVD. Det kommer även en tredje film vilken kommer att samproduceras med Fox och görs då på engelska.

Titel: Nattens Väktare
Original titel: Notjnoj Dozor
Engelsk titel: Night Watch
Speltid: 115 minuter
Inspelningsår: 2004
Regi: Timur Bekmambetov
I Rollerna: Konstantin Habenskij, Vladimir Menshov, Galina Tjonina (Dnevnik ego zjeni), Gosja Kutsenko (Antikiller), Maria Mironova, Viktor Verzjbitskij, Zjana Friske, Ilja Lagutenko (sångare i Mumij Troll), Alexej Tjadov (Vojna), Valerij Zolotuchin, Rimma Markova, Maria Porosjina m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net