Lilja 4-Ever
Betyg: 5 - Mästerverk

Relaterade länkar:
Filmrecension DN
Moodysson i Aftonbladet.

Lilja 4-ever

Lilja 4-Ever handlar om den unga flickan Lilja, bosatt i en fattig förort någonstans i det forna Sovjet. Lilja ska flytta till USA med sin mamma och hennes nye man, därför är hon lyckligast av alla i det område där hon bor, USA är ju möjligheternas land. Ödet vill annorlunda och Lilja åker inte med till USA, hon blir kvar i förorten tillsammans med sin moster och enda vän Volodja. Det går tungt i skolan och Lilja skulle helst bara vilja resa bort. Men då kylen står tom och det saknas pengar både till mat och el så är varken skola eller längtan västerut de primära problemen i Liljas liv. Hon försöker sälja de få saker hon äger, men det är lättare sagt än gjort. Detta låter dystert men är ändå bara början på det helvete som Lilja får genomlida.

Lilja 4-Ever är helt klart den mörkaste film som Moodysson gjort men också den klart bästa. Många filmkritiker har kallat denna film för en helomvändning från hans bägge tidigare filmer Fucking Åmål och Tillsammans. Moodyssons egna kommentarer till Aftonbladet (se länkt) om filmen var bl.a. "Det här är den mörkaste film jag gjort men samtidigt den mest hoppfulla", och "Jag tror inte att "Lilja 4-ever" blir en publiksuccé. Och de som ser den kommer nog att tycka att det är jobbigt". Filmen har ett seriöst tema och är inte en film man bara rycker på axlarna åt.

Moodysson har valt att göra filmen på ryska vilket är tufft, men det är också det mest naturliga att ungdomarna i denna slitna förort talar just ryska.

Lilja 4-Ever är helt klart en av de bästa svenska filmerna någonsin och fick inte mindre än 5 Guldbaggar på 2002 års Svenska Filmgala, bl.a. för bästa film och bästa kvinnliga huvudroll. Oksana Akinsjina som innehar huvudrollen gjorde även huvudrollen Sergej Bodrov Jrs film systrar.

Original titel: Lilja 4-Ever
Regi: Lukas Moodysson
Speltid: 105 minuter
Inspelningsår: 2002
I rollerna: Oksana Akinsjina, Artiom Bogutjarskij.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net