knockout
Betyg: 2 - Godkänt

Knockout

Handlingen i den svenska filmen Knockout börjar uppe i norra Sverige där Anders "Plutten" Jonson f.d. Europamästare i boxning drar runt på spelningar på mindre nattklubbar tillsammans med sin manager "Råttan". Av en slump träffar de på en annan f.d. boxare, Vladmir. Anders som drömmer om ett drägligare liv och om en comeback som boxare bestämmer sig för att följa med Vladimir till Murmansk.

I Murmansk visar det sig snabbt att Vladimir är inbladad i maffiaverksamhet och det är också med denna anledning han valt att ta med sig Anders till Murmansk. Anders är däremot måttligt road av den kriminella verksamheten, samtidigt som han i Murmansk blir förälskad. Det är också först i och med detta som Anders verkar förstå att Vladimirs tidigare så generösa vänskap inte är villkorslös.

Filmen går till en början i riktigt måttligt tempo, utan att det händer speciellt mycket. Väl på rysk mark börjar det hända lite mera och filmen blir genast mera intressant. Skildringen av Ryssland är däremot mindre bra och Anders börjar t.ex. med att uttrycka sitt missnöje över den ryska naturen så fort han kommit över gränsen, trots att dessa scener lika gärna skulle kunna vara inspelade i norra Sverige. Vidare framställs alla ryska män i filmen som skurkar och de få kvinnorna som är med i filmen är prostituerade och självklart så är också tulltjänstemännen korrumperade och Murmansk framstår som en riktig grå och trist stad. Men jämfört med vissa andra svenska filmer är skildringen ändå ganska realistisk och Plutten slipper faktiskt jaga ryska kärnvapen på villovägar i Murmansk. Språket i filmen varierar mellan svenska, engelska och ryska.

Original titel: Knockout
Regi: Agneta Fagerström Olsson
Speltid: 106 minuter
Inspelningsår: 2000
I rollerna: Örjan Landström, Igor Chernevich, Reine Brynolfsson, Ludmilla Varfolomeyeva

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net