Good bye Lenin
Betyg: 3 - Bra

Good bye Lenin

Good bye Lenin utspelar sig i Östtyskland vid tiden kring Berlinmurens fall. Alexanders mor hamnar i koma till följd av en hjärtattack hon får innan Berlinmurens sönderfall. Hon vaknar upp först efter Berlinmurens fall. Efter uppvaknandet är modern mycket ömtålig och att tala om för henne att det inte längre finns någon mur och att Tyskland inte längre är uppdelat i öst och väst skulle kunna innebära slutet för modern. Sonen försöker därför hemlighålla för modern allt som hänt under moderns frånvaro.

Sonen är mycket påhittig då det gäller att dölja vad som har hänt. T.ex. så söker han upp gamla DDR matförpackningar vilka han fyller upp med ny mat från väst då det visar sig att den gamla DDR maten som modern är van vid inte längre finns att köpa i butikerna. Då modern senare vill se nyheterna på TV så blir det till att själv spela in nyheter på VHS.

Good bye Lenin är en av de största succéerna i Tyskland på många år och filmen fick av den Europeiska Filmakademins jury pris för bästa film, bästa manus samt bästa skådespelare. Samt publikpriserna, bästa regi, bästa europeiska skådespelare och bästa europeiska skådespelerska. Filmen nominerades även i Sverige till en guldbagge för bästa utländska film 2003. Så visst är detta en bra film, fast det hade nog gått att göra en ännu roligare film av denna ide.

Original titel: Good Bye Lenin!
Regi: Wolfgang Becker
Speltid: 118 minuter
Inspelningsår: 2003
I rollerna: Daniel Bryhl, Katrin Sass, Maria Simon, Tjulpan Hamatova, Florian Lukas m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net