Enemy at the Gates
Betyg: 3 - Bra

Relaterade länkar:
Videodetective.com

Enemy at the Gates

Enemy at the Gates utspelar sig under andra världskriget i Stalingrad som staden då hette. Tyskarna anfaller med enorm styrka men möter ett oväntat hårt motstånd. Hjälten i denna film är den f.d. fårherden Vasilij Sajtsev. Vasilij blir vid sin ankomst i Stalingrad inte ens försedd med ett gevär. Han får dock chansen att visa vad han kan, och hans kompis Danilov utnämner honom snabbt till hjälte. Han får därefter fortsätta som krypskytt. Till en början är det han som håller i vapnet och siktar, vilket han gör med stor framgång. Tyskarna gör dock allt för att stoppa honom och sänder sin bäste krypskytt efter honom, och snart är det han som är måltavlan.

En bit in i filmen förälskar sig även både Vasilij och Danilov i en och samma soldatflicka, vilket sätter vänskapen på prov. Vasilij själv är ärlig och gör det han måste, det finns däremot andra inom vänskapskretsen som inte är lika pålitliga.

Detta är en amerikansk produktion, och Hollywood både älskar och vet hur man gör action och detta är inte något undantag. Men främst är det för spänningen som man ska se denna film. Svenska Dagbladet kommenterade filmen med "Ohyggligt spännande" och Nils-Peter Sundgren, TV4 med "Duellscenerna är briljant gjorda och mycket spännande". Däremot är det lite synd att både ryssar och tyskar talar amerikanska, något som inte känns riktigt rätt. Dessutom kan man ju lätt blanda ihop vem som är vem ifall man skulle tänka på något annat för en stund. Men då spänningen är på topp så är det tyst, ingen sida ger så mycket som ett knyst ifrån sig för att inte avslöjas, och publiken håller andan.

Original titel: Enemy at the Gates
Speltid: 125 minuter
Inspelningsår: 2001
Regi: Jean-Jacques Annaud
I rollerna: Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Bob Hoskins, Ed Harris m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa filmCopyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net