Elena. Regi: Andrej Zvjagintsev

Elena. Regi: Andrej Zvjagintsev

Sverige release
Filmen har gått på bio och är släppt som DVD och Blu-Ray i Sverige.

Elena

Elena handlar om en kvinna i övre medelåldern som bor tillsammans med en man som hon inte har gemensamma barn med men de båda har barn sedan tidigare förhållanden. Elenas son har två barn och det äldre av dessa barn är precis på väg att börja studera vid universitetet men för detta behövs det pengar. Elenas son saknar pengar för detta och frågan är om Elena kan hjälpa, Elena har inga egna pengar men hennes man har.

Samtidigt hamnar hennes man på sjukhus efter en hjärtattack och bestämmer sig i samband med detta för att hans dotter ska få del av alla pengarna vilket försvårar Elenas möjligheter att hjälpa sitt barnbarn att komma in på universitetet. Men Elena bestämmer sig för att på sitt eget sätt hjälpa sitt barnbarn att komma in på universitetet.

Ibland undrar man förstås vad som avgör för om en rysk film ska nå ut till den svenska publiken genom bio eller genom att den ges ut som blu-ray eller DVD. Då det gäller filmen Elena så beror det väl förstås på att regisören heter Andrej Zvjagintsev, dvs. samma regisör som gjorde Återkomsten och Förvisningen vilka båda nådde Sverige.

Då det gäller filmen Elena så saknar filmen den ständigt närvarande mystiken som kännetecknade främst Återkomsten men även Förvisningen. Det den ändå har gemensamt med Återkomsten är att även Elena är ett stillsamt familjedrama men som utan mystiken och dramatiken känns mera alldaglig.

Om Återkomsten var en fullträff som verkligen förtjänade högsta betyg så ledde samma mystik i Förvisningen till att den filmen till stor del mest känndes underlig, här är som sagt mystiken borta på både gott och ont. Elena kan inte jämföra sig med Återkomsten men avsaknaden av mystiken som fanns i den filmen gör å andra sidan att den heller faller i samma grop som Förvisningen och i det stora hela är detta än bättre film än just Förvisningen.

Det är rimligt att tro att de som älskade Återkomsten även kommer att gilla denna film fast förmodligen inte till samma grad, å andra sidan så är detta en film som vänder sig till en bredare publik och säkert är det många som inte gillade Återkomsten som ända uppskattar denna film. Så även om inte Elena håller samma klass som Återkomsten så är det en sevärd film. Elena har fått snäppet under högsta betyg i flera svenska recensioner SvD, DN, GP, Kulturnyheterna, Metro, SR P4 m.fl.

Titel: Elena
Original titel: Elena
Speltid: 109 minuter
Inspelningsår: 2011
Regi: TAndrej Zvjagintsev
I Rollerna: m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net