A Driver for Vera - Voditel dlja Veri. Regi: Pavel Tjukraj
Betyg: 4 - Mycket bra

En chaufför åt Vera - Voditel dlja Veri

En chaufför åt Vera börjar med att en ung soldat hämtas i Moskva för att börja arbeta som chaufför i södra Sovjet. Året är 1962 när den unge chauffören Viktors (Igor Petrenko) ständigt nyputsade Tjaijka glänser under solen nere vid svarta havet, samtidigt som musiken av Elvis ljuder ur bilens högtalare.

Det är en idyllisk bild av ett vackert kustlandskap vid bergen, i en lugn och stillsam miljö som man får uppleva som åskådare. Chauffören har kommit hit för att jobba som chaufför åt general Serov (Bogdan Stupka). Samtidigt som han själv drömmer om att kunna klättra på karriärstegen inom den sovjetiska armen.

Allt visar sig dock inte vara lika idylliskt som det framstår i filmens början och Viktors arbete handlar inte bara om att vara chaufför åt general Serov, utan också om dennes lätt handikappade dotter Vera (Jelena Babenko). Dottern är gravid, men detta är inte något hon vill tala om med sin far, som inte har en aningen om vem den blivande fadern är. Fadern ser i Viktor en möjlighet att styra upp dotterns liv.

Samtidigt har General Serov egna problem att tampas med. Generalens problem ligger på högsta politiska nivå och består i en konflikt med KGB. En konflikt som ligger under president Khrushchevs intresse sfär. Dessa problem utgör en stark kontrast till de annars så idylliska Krimscener som filmen inleds med.

Skådespelarna gör ett lysande jobb, Jelena Babenko får en att verkligen känna för och förstå hennes karaktär som den ofta depressiva Vera. Igor Petrenko gör att Viktor känns som hämtad ur en amerikansk film från samma tid men utan att på något vis rubba filmens trovärdighet. Det är också genom Petrenkos karaktär som en stor del av den väldiga kontrast som finns mellan frihet och fångenskap i denna film byggs upp.

En karaktär som pga. filmens handling inte skall avslöjas allt för mycket här är Andrei Panins karaktär, men Panin har fått möjlighet att göra den karaktär han gör bäst och som han anlitats att göra så många gånger tidigare, just därför att han gör den så bra. Bogdan Stupkas karaktär som General Serov och Jekaterina Judinas karaktär som hembiträde hemma hos generalen kommer kanske lite i skymundan bakom det lysande skådespeleriet hos nyss nämnda aktörer men görs för den skulle inte ett dugg sämre.

För regi står Pavel Tjukrai som 1997 gjorde Ryska Tjuven vilken kom att bli en av 90-talets internationellt sett mest framgångsrika ryska filmer. Ryska Tjuven gick upp på bio i Sverige. Inte heller denna gång gör Tjukrai någon besviken, då han på ett professionellt och trovärdigt sätt väver samman kärleksaffärer hos den yngre generationen med politiskt spel i de högre dimensionerna hos den äldre. Detta samtidigt som han ställer svarta havets frihet och idyll i kontrast mot Sovjettidens mindre fria sidor.

Att Ryska Tjuven var en av de bästa ryska filmerna som gjordes under 90-talet är förstås lätt att säga så här i efterhand, men det är nog inte en allt för vågad gissning att redan nu säga att En chaufför åt Vera kommer att vara en av de ryska filmer vi kommer att minnas från detta årtionde.

Original titel: Voditel dlja Veri
Engelsk titel: A Driver for Vera
Speltid: 112 minuter
Inspelningsår: 2004
Regi: Pavel Tjukraj
I Rollerna: Igor Petrenko, Alena Babenko, Bogodan Stupka, Andrej Panin, Ekaterina Jiodina, Marina Golub m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net