Dagens Väktare - Day Watch - Dnevnoj Dozor. Regi: Timur Bekmambetov
Betyg: 4 - Mycket bra

Sverige release
Filmen har gått på bio och är släppt som DVD och Blu-Ray i Sverige.

Day Watch - Dnevnoj Dozor

Day Watch är den andra i en serie av tre filmer som bygger på en serie fantasyböcker av den ryska författaren Sergei Lukjanenko. Handlingen utspelar sig i Moskva där en från den mörka sidan mördas. Anton Gorodetskij (ljusa sidan) saknar alibi och är därför den som den mörka sidan anklagar för mordet. Mord är emot de regler som de bägge sidorna satt upp för att bevara freden dem emellan.

Mordet ger den mörka sidan rätt att återuppta striden, och den tidigare jämvikten som 700 år tidigare ledde till ett fredsfördrag dem emellan är dessutom rubbad till de mörkas fördel. Detta på grund av ett misstag som Anton Gorodetskij gjorde sig skyldig till redan i första filmen, flera år tidigare. Det finns dock en legend om en magisk krita med vilken man kan rätta till misstag och ändra ödet, med denna krita skulle Anton kunna ställa allt till rätta och undvika konfrontationen med den mörka sidan.

Precis som Night Watch då den gick upp på bio 2004 så har även Day Watch slagit alla besöks och kassarekord i Ryssland.

Något som utmärke första filmen, Night Watch var alla specialeffekterna något som också bidrog till att filmen jämfördes med filmer som Star Wars, Matrix, Blade och Sagan om Ringen av många filmkritiker. Uppföljaren Day Watch gör heller inte någon besviken på denna front då den rymmer mängder av högkvalitativa effekter. Då vi talar mängder av högkvalitativa effekter kanske också ska nämnas att detta inte bara avses med ryska mått utan naturligtvis i jämförelse med mer effektrika amerikanska filmer såsom de nämda ovan såväl då det kommer till kvanitet som kvalitet.

Däremot slår Day Watch flera av de mer framgångsrika amerikanska filmerna inom genren då det kommer till såväl handling som berättarteknik. En annan sak som talar för Day Watch är att konkurrensen om de bästa skådespelarena ännu inte är lika hård i Ryssland som i Hollywood och Day Watch kan därför stoltsera med en lång lista av duktiga ryska skådespelare.

Liksom första filmen i serien så innehåller även en Day Watch en hel del humor samt några riktigt tydliga produktplaceringar. Reklamafischen vid ytterdörren som Anton river ned och tycker är strunt då han är på väg hem är t.ex. en annons från företag Corbina som som annonserar att huset blivit anslutet till Corbinas internet med hastigheter upp till 100 Mbit. Något företaget levererade till hushåll i Moskva och St Petersburg redan för något år sedan då Bredbandsbolagets "upp till 24 Mbit" var det snabbaste Internet som gick att få i Sverige.

Paketen som de mörka dricker blod ur är en annan rolig detalj. I Ryssland innehåller dessa paket i själva verket juice av märket "Dobrij", vilket betyder god i filmen har dock texten ändrats til "Zloj" vilket betyder ond.

Sen kan man förstås fråga sig hur effektiv raggningsrepliken "Har vi möjligen inte träffats förr" är på gatan i en storstad som Moskva med över 10 miljoner invånare. Raggningsrepliken som nog i sig är ganska dålig kan kanske på sin höjd funka i en småstad som Sundsvall eller Kiruna.

Tummen upp för Day Watch som är en 2 timmar och 20 minuter välgjord, spännande, underhållande och påkostad uppföljare till Succefilmen Night Watch. Så den slutliga frågan är hur står den sig mot första filmen i serien? Night Watch imponerade då den kom men trots detta är Day Watch snäppet bättre. Tredje filmen i serien samproduceras med Fox och görs på engelska.

Titel: Dagens Väktare
Original titel: Dnevnoj Dozor
Engelsk titel: Day Watch
Speltid: 140 minuter
Inspelningsår: 2005
Regi: Timur Bekmambetov
I Rollerna: Konstantin Habenskij, Vladimir Menshov, Galina Tjonina (Dnevnik ego zjeni), Gosja Kutsenko (Antikiller), Maria Mironova, Dima Martinjov, Viktor Verzjbitskij, Zjana Friske, Alexej Tjadov (Vojna), Valerij Zolotuchin, Rimma Markova, Maria Porosjina m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net