Briagada - Brigaden
Betyg: 5 - Mästerverk

Relaterade länkar:
Avatar film
Betafilm
[ENGLISH LANGUAGE - Brigada - Law of the Lawless]

Brigaden

Det är med största glädje som Sasha Belov återvänder hem till Moskva från två års militärtjänstgöring i Afghanistan. Året är 1989 och Sasha ser fram emot att få återse Moskva, träffa flickvännen, mamma, vännerna och att skaffa hund. Mamman och vännerna är naturligtvis glada över att få återse Sasha, flickvännen har däremot lämnat honom. Slagsmål med knogjärn, och boxning på illegala boxningsklubbar är en del av Sashas och hans gängs vardag under året. Sasha skaffar också en hund, men lyckan som hundägare blir kortvarig då han plötsligt blir anklagad för ett mord han inte begått.

Vi får sedan följa Brigaden (Sashas gäng) under drygt 10 år, från slutet av 80-talet till början av det nya millenniumet. Detta är en tidsperiod då den organiserade brottsligheten utvecklades en hel del i det verkliga Ryssland. Något som återspeglar sig i serien. Knogjärnen byts mot automatvapen och verksamheten blir mer och mer sofistikerad och omfattar områden såsom vapenförsäljning, narkotika och stål.

Att köra dyra bilar, ge bort lägenheter i bröllopspresent och ägna sig åt dyra casinobesök är inga problem för brigadens medlemmar då pengarna flödar in. Men myntet har också en annan betydligt mörkare sida, såsom då en av Sashas bästa vänner mördas, eller då radions nyhetssändning berättar att ryska soldater dödats av ryska vapen, vapen som sålts till fienden av brigaden. Vidare är varken skottlossningar, mord eller granatattacker speciellt ovanliga. Det är också svårt att veta vem man kan lita på, och trots att brigaden är en väl sammansatt grupp som umgåtts från första klass, så finns de tillfällen då de inte ens vågar lita på varandra.

Brigaden är en av de mest omtalade ryska tv-serierna någonsin, och det med all rätt. Avatar film som gjort serien har ett flertal gånger fått dementera rykten och förfrågningar om en uppföljare av tv-serien. Faktum är att serien håller sådan klass att den lika gärna hade kunnat gått upp på bio, om det inte vore för att den är 13 timmar lång. Filmfestivalen i Berlin gjorde t.o.m. ett undantag från att inte vissa film gjord för TV då de valde att visa två av seriens avsnitt på dess festival. Liksom de flesta ryska filmerna på detta område så är musiken i toppklass, men till skillnad från t.ex. Brat (Bröder) filmerna och Antikiller så har den ryska rocken ersatts med betydligt lugnare musik. Seriens titelmelodi har också sedan länge passerat Nokias gamla klassiska ringsignal som den populäraste ringsignalen på mobiltelefoner i Ryssland.

Brigaden är tveklöst den bästa Tv-serien som gjorts i Ryssland någonsin och är dessutom tveklöst bättre än de bästa amerikanska produktionerna. Så varför inte skicka ett brev till SVT, eller kanske TV4 och be dem köpa in serien.

Original titel: Brigada
Engelsk titel: Law of the Lawless
Speltid: 780 minuter, 13 h
Inspelningsår: 2002
Regi: Alexei Sidorov
I Rollerna: Sergei Bezrukov, Vladimir Vdovitjenkov, Ekaterina Guseva, Dimitrij Djishev, Pavel Majkov, Andrej Panin, Nikolaj Eremenko m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net