Boomer
Betyg: 3 - Bra

Boomer
Boomer
Boomer
Boomer
Boomer
Bildmaterial: www.ctb.ru

Boomer

Boomer är en av 2003 års mest omtalade ryska filmer. Filmen handlar om fyra unga män från Moskva. Det som börjar med en bilstöld av en svart BMW, utvecklas snabbt till en mycket allvarligare situation, där de fyra tvingas fly både lag och andra kriminella. Den svarta BMW:n tar dem allt längre från Moskva. Ju längre bort de kommer ju mera otrevligheter råkar de ut för och situationen blir mer och mer invecklad, spänd och olycklig.

Filmen börjar med att man får se en svart BMW på en av Moskvas gator, den svarta BMW:n blir också filmens sista scen. Boomer är föresten rysk slang för BMW. Boomer kan väl närmast kallas för en rysk roadmovie, men det är också en film som handlar om vänskapen mellan fyra unga män från Moskva, beredda att ställa upp för varandra, även om det så är det sista de gör.

Något som man kanske kan sakna i filmen är tuffa biljakter, vilket det inte finns så mycket av i Boomer. Förklaringen är väl närmast ganska simpel, nämligen den att BMW inte var det minsta intresserade att sponsra filmen, så det är regissörens egna BMW som vi ser i filmen, och det är också regissören som fått stå för reparationerna under inspelningen. Avsaknaden av biljakter har istället ersatts av filmvåld, allt från slagsmål med basebollträ till skottlossning med automatvapen. I en av scenerna ger en av männen bort ett baseboll trä till en ung hip-hoppare, därefter åker de fyra vidare med sin BMW. Vad sedan hip-hopparen gör med basebollträt är egentligen ointressant för filmens handling. Glädjande nog för alla som gillar filmvåld så har regissören valt att lägga till några scener som visar vad man kan göra med ett basebollträ ifall man saknar både boll och handske.

Boomer är helt klart bra men är inte någon fullpoängare. Den är också Peter Buslovs första film som han började filma redan innan han avslutade sina studier. Det är också en film som är gjord med en stram budget. Så det ser definitivt lovande ut då det gäller framtida filmer från samme regissör. Tycker man annars om roadmovies och filmvåld så är det bara till att beställa hem filmen direkt från Ryssland.

Original titel: Boomer
Engelsk titel: Bimmer
Speltid: 110 minuter
Inspelningsår: 2003
Regi: Peter Buslov
I Rollerna: Vladimir Vdovitjenkov, Andrei Merzlikin, Maksim Konovalov, Sergei Gorobtjenko

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net