Antikiller D.K.

Sverige release
DVD och Blu-Ray.

Black Lightning

Black Lightning är en rysk superhjältefilm i stil med amerikanska filmer inom genren, såsom Spider-Man, Fantastic Four, Batman osv. Huvudrollen innehas av Dima, en ung kille i tjugoårsåldern som i födelsdagspresent får en gamal Volga 21, en bil som slutade tillverkas långt innan Sovjetunionens fall.

Entusiasmen över att få en gammal Volga i födelsdag när polaren kör en helt ny Mercedes är förstås ganska måttlig. Det visar sig dock snart att det inte är vilken gammal Volga som helst han har fått. Volgan visar sig vara försedd med en nanokatalysotor som ger bilen superkrafter. Efter en olycklig incident så bestämmer sig Dima för att bli Black Lightning, en superhjälte med en flygande Volga.

Filmens superskurk visar sig dock ha andra och betydligt större planer för nanokatalysatorn än att den ska användas till något så världsligt som att få en bil att flyga. Planer som dessvärre hotar hela staden Moskva med mer än tio miljoner människor.

Listan över amerikanska filmer såsom Superman, Batman, X-men, Hulken, Spiderman m.fl inom denna genre kan göras närmast hur lång som helst. USA har närmast haft monopol på genren och superhjältefilmer är väl närmast lika förknippat med USA som hamburgare och Cola. Så frågan är då hur Ryssland lyckats inom genren?

Filmens producent är ingen mindre än Timur Bekmambetov, känd för att ha regiserat storfilmer som Night Watch, Day Watch och Wanted. Filmer som både lockat till sig en stor publik och som imponerat med sina specialeffekter. Black Lightning lever upp till de förväntningar som man kan ha av en amerikansk film inom superhjälte genren likväl till de förväntningar man kan ha på Bekmambetov efter att ha sett de filmer han själv har regiserat.

Filmen har en bra story som man rycks med utav, mixat med ondskefulla skurkar, romantik och massor av effekter. Samtdigt som är Black Lightning en förhållandevis jordnära film, inte fullt ut förstås, trots allt är det ju bara på film som bilar kan flyga.

Det är förstås trevligt att Black Lightning släppts i Sverige så att alla som gillar superhjältefilmer har möjlighet att se den utan att för den del första behöva lära sig ryska. Det är förstås också positivt att filmen inte bara släpts på DVD utan även på Blu-Ray.

Titel: Black Lightning
Original titel:Chernaya Molnaya
Speltid: xxx minuter
Inspelningsår: 2009
Regi: Aleksandr Vojtynskij, Dmitrij Kiselev
I Rollerna: Ekaterina Volkova, Valery Zolotohin m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net