Banditskij Peterburg Betyg: 4 - Mycket bra

Filmerna i serien
Film 1: Baron
Film 2: Advokat
Film 3: Krash Antibiotik
Film 4: Arestant
Film 5: Oper
Film 6: Journalist

Ytterligare 4 säsonger har spelats in efter denna recension.


Sverige release
Boken Baronens hemlighet finns översatt till svenska

Banditskij Peterburg

Banditskij Peterburg

Banditskij Peterburg är en kriminalserie som utspelar sig i St Petersburg. Serien bygger på romaner av Andrej Konstantinov.

I första filmen "Baron" får vi följa journalisten Serijogin som skriver på kriminaltemat. Från att till en början skriva om småbrott för hans journalistarbete in honom på allt tyngre kriminalitet. I den andra filmen "Advokat" får vi i första hand följa en advokat, som leds in i St Petersburgs undre värld. Nära vänner såväl som han själv råkar illa ut och en av de stora skurkarna kallas Antibiotik. I tredje filmen "Krash Antibiotika" får vi sedan på nytt följa journalisten Serijogin från den första filmen. Han tar här över det arbete som advokaten påbörjat i kampen mot Antibiotik och den organiserade brottsligheten.

Under seriens närmare 40 timmar så inträffar det en hel del brott och andra läskigheter, men hela tiden ligger handlingen på en trovärdig nivå. Hjältarna är heller inga övernaturliga människor som reder ut alla situationer, utan här händer det att huvudrollsinnehavare både råkar ut för problem som ligger långt över deras kapacitet, och att de hamnar snett med resultatet att de själva begår kriminella handlingar.

Totalt består serien av 6 filmer som vardera är uppdelade på ett antal avsnitt. Avsnitten bygger hela tiden på varandra, så då hjältarna i många andra deckarserier har 45 minuter på sig att lösa ett fall eller i bästa fall 90 minuter (t.ex. Beck), så får hjältarna i denna serie så många avsnitt som behövs.

Andrej Konstantinov som är författaren till böckerna på vilken denna serie bygger på, är en av Rysslands mest populära deckarförfattare. I Sverige är han kanske mest känd som medförfattare till boken "Maffians Ryssland" av Malcolm Dixelius. Men bland hans egna böcker så finns bland annat "Baronens hemlighet" översatt till svenska.

Banditskij Peterburg tillhör en av de mest framgångsrika TV-serierna i Ryssland, och för den som gillar kriminalserier så är den här serien ett måste.

Original titel: Banditskij Peterburg
Speltid: 2227 minuter (37 h 7 min)
Inspelningsår: 1996-2003
Regi: Vladimir Bortko, Viktor Sergeev m.fl.
I Rollerna: Kirill Lavrov, Lev Borisov, Andrei Tolubeev, Igor Lifanov, Alexei Devotjenko, Andrei Krasko, Alexander Tjiorin, Vladimir Roshin m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net