Sverige release
Bio, DVD och VOD 2013

Baikonur

Baikonur handlar om en ung man som pga av sitt intresse för rymden kallar sig Gagarin men som i själva verket heter Izkander. Izkander bor i närheten av Rysslands raketuppskjutningsanläggning Baikonur i norra Kazakstan. Härifrån skjuts en betydande andel av världens sateliter upp och i dagsläget avgår all trafik till den internationella rymdstationen ISS från Baikonur.

En viktig inkomstkälla för Izkander och resten av byn där han bor är att sälja metalskrot från gamla uppskjutna raketer. Devisen är att allt som kommer ner från himlen tillhör den som först hittar det.

En dag ska en fransyska vid namn Julie tillsammans med övrig besättning skjutas upp till den internationella rymdstationen ISS. Izkander följer detta i TV och blir väldigt förtjust i den franska rymdturisten Julie.

Efter en vecka på rymdstationen är det dags för Julie att återvända tillbaka ner till jorden. Denna resa gör hon ensam. På nedvägen tappar basen kontakten med Julies rymdkapsel. Izkander hittar den först och tar med den då medvetslöse Julie hem. Då Julie vaknar upp har hon tappat minnet och vet inte själv vem hon är något Izkander nyttjar till sin fördel och låtsas att hon är hans blivande fru. Sanningen hinnder dock ikapp dem förhållandevis snabbt.

Baikonur är lättsam och rolig att titta på. Den kombinerar vackra scener från den kazakstanska landsbyggden med scener från rymden och den ryska uppskjutningsanläggningen. Filmen visades på ett fåtal biografer i Sverige men är nu släppt på DVD. Baikonur har i annan svensk media fått varierande betyg mellan 2 och 4 på en femgradig skala.

Titel: Baikonur
Original titel: Baikonur
Speltid: 95 minuter
Inspelningsår: 2011
Regi: Veit Helmer
I Rollerna: Alexander Asochakov, Marie de Villepin, Sitora Farmonova m.fl.


föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net