Antikiller - svensk framsida
Betyg: 3 - Bra

Antikiller - rysk framsida

Sverige release:
Släppt som hyrvideo och köpvideo

Antikiller

Före detta polismajoren Korenev mer känd som "Lis" inom såväl polisiära som kriminella kretsar släpps ur fängelset. Han kommer ut till ett Moskva som infört marknadsekonomi och nya spelregler, men som inte direkt är någon drömplats på jorden. Olika kriminella grupperingar slåss om makten över Moskva. Detta är ett maffiakrig som Lis helst vill hålla sig utanför. Men Lis är redan mer eller mindre insyltad, redan innan han släppts ur fängelset. Hans namn och metoder för brottsbekämpning är redan sedan tidigare kända, såväl hos de gäng som nu slåss om staden som hos de poliser som försöker bekämpa dem. Att för någon som Lis hålla sig utanför detta är inte det lättaste. Då en nära vän från polisen mördas av ett uppstickargäng så bestämmer sig Lis för att det inte längre går att hålla sig borta, han bestämmer sig för att finna de skyldiga.

Antikiller är kanske den våldsammaste ryska filmen någonsin. Här förekommer det mesta i våldsväg - gängslagsmål, skottlossningar på diskotek, varianter av Laserdoom (fast med riktiga vapen) inne på industriområden. Människor blir spetsade, våldtagna och överkörda, utöver detta så ligger det naturligtvis krypskyttar och vaktar på taken.

Filmskaparna har här skapat en slags låtsasvärld som ligger någonstans mellan ryskt 90-tal och ren science fiction. Huruvida det är bra eller inte beror nog främst på vad man tycker om. Skådespelare som vanligtvis spelar sansade rollkaraktärer är i Antikiller smått galna, vilken betyder att annars ofta smått galna Sukhorukov i denna film är fullständigt galen. Kanske bara det är ett skäl att se denna film.

På fodralet till den svenska versionen av Antikiller kan man läsa "1:a på biotoppen". Det gäller förstås ryska biotoppen, i Sverige släpptes filmen direkt på video. Bland svenska filmrecensenter har filmen minst sagt väckt blandade känslor och Antikiller har fått allt från topp- till bottenbetyg. Framgången i Ryssland var dock tillräckligt stor för att Antikiller skulle få en uppföljare.

I det stora hela så är Antikiller en bra film och de som gillar filmer med mycket våld måste absolut se den, samtidigt som de som är känsliga mot videovåld istället bör undvika den. Antikiller har funnit sin väg till de svenska videohyllorna vilket är bra då den hör hemma där. Däremot kan man fundera på varför alla andra bra ryska filmer ofta inte finner sin väg till de svenska videohyllorna, för även om Antikiller är bra så görs det i Ryssland film som inte bara är bra utan ruskigt bra. Fast man får väl vara glad över att Antikiller funnit hit eftersom det betyder en svensk översättning på en film som annars har ett ganska svårt språk ifall man inte har ryska som modersmål.

Original titel: Antikiller
Speltid: 111 minuter
Inspelningsår: 2002
Regi: Egor Michajlkov-Kontjalovskij
I Rollerna: Jurij "Gosja" Kutsenko, Mikhail Ulyanov, Viktor Sukhorukov, Yevgeni Sidikhin, Viktoriya Tolstoganova m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net