72 Meter - 72 Metra. Regi: Vladimir Hotinenko
Betyg: 4 - Mycket bra

Sverige release:
Filmen visades på KinoRurik i Stockholm och Uppsala 10-20 mars 2005.

72 Meter - 72 Metra

72 Meter är historien om en rysk ubåtsolycka. Scenariot påminner förstås lite om Kurskolyckan men historien skrevs redan innan denna olycka.

Något som ubåtsfilmer ofta har gemensamt är att de utspelar sig i en trång ubåt och känns ganska instängda, en känsla som förstås ytterligare förstärks ifall ubåten sjunker till botten och besättningsmedlemmarna inte har en chans att ta sig upp till ytan. Med detta faktum i åtanke är inte förväntningarna de högsta på 72 Meter då filmen börjar rulla.

Vidare brukar ubåtsfilmer alltid handla om omöjliga uppdrag på fiendens territorium eller strider mot andra ubåtar. Men 72 Meter är tack och lov ingen av dessa filmer.

Olyckan inträffar istället när ubåten och dess besättning under övning krockar med en mina. Delar av besättning dödas direkt av smällen och allt vatten som störtar in i ubåten. De som överlever försätts i en nästan tröstlös situation där de sitter fast på botten. De behöver hjälp utifrån för att överleva, men ingen vet vad som har hänt eller var de befinner sig.

72 meter är ingen film med massor av häftiga actionscener, filmen porträtter istället besättningens medlemmar, dess anhöriga och den närmast hopplösa situation de befinner sig i. Parallellt med handlingen i den olycksdrabbade ubåten, så får vi följa både anhöriga och besättningsmännens civila liv innan olyckan. Detta ger luft åt filmen och det känns inte alls så trångt och instängt som det hade kunna gjort.

Ändå är det svårt att inte tänka på Kurskolyckan då man ser denna film för liknelserna med Kursk ligger så mycket närmare än amerikanska actionbetonade ubåtsfilmer. Porträtteringen av besättningen hade kanske kunnat göras djupare, men det är förstås svårt att göra på 116 minuter. En del humoristiska inslag finns med i filmen vilka lättar upp stämningen lite, men som annars varken gör filmen bättre eller sämre. Trots att ubåten sjunker så spelar regissören mera på agorafobi än klaustrofobi i slutet av filmen, skickligt!

Värt att nämnas är också att filmen bjuder på musik av Ennio Morricone.

Original titel: 72 Metra
Speltid: 116 minuter
Inspelningsår: 2004
Regi: Vladimir Hotinenko
I Rollerna: Sergei Makovetskij, Marat Basjarov, Andrej Krasko, Dmitrij Uljanov, Tjulpan Hamatova m.fl.

föregående film Tillbaka till menyn Nästa film


Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net